Microsoft, într-un proces cu guvernul SUA. Apple, Amazon și un fost agent FBI susține gigantul IT american

Microsoft, într-un proces cu guvernul SUA. Apple, Amazon și un fost agent FBI susține gigantul IT american
foto: telegraph.co.uk

Apple, Amazon și un fost agent FBI sunt susținătorii Microsoft într-un proces cu guvernul SUA.

Gigantul IT american contestă interdicția de a-și informa utilizatorii despre faptul că autoritățile solicită acces la datele lor, conform Profit.ro.

Susținătorii au depus vineri, în instanță, documente prin care își exprimă sprijinul față de Microsoft, în calitate de intervievenți. Potrivit Bloomberg, intervenienții afirmă că beneficiile stocării datelor în cloud vor fi afectate dacă dreptul la viața privată nu va fi protejat de supravegherea guvernului.

În plus, Microsoft este susținută și de patru foști procurori americani și un ex-agent FBI. Aceștia afirmă că verificarea secretă este neconstituțională, având în vedere că “a obține un mandat fără a-l dezvălui anulează o funcție esențială a acestuia, reprezentată de înștiințarea persoanei care este ținta perchezițiilor”.

În aprilie, Microsoft a dat în judecată guvernul SUA pentru că refuză companiei dreptul de a-și informa utilizatorii atunci când o agenție guvernamentală cere accesul la conturile acestora de email și alte date stocate în cloud. Microsoft acuză guvernul american că, prin interzicerea informării utilizatorilor, încalcă prevederile Constituției SUA.

Mai exact, compania americană susține că acțiunile guvernului contravin celui de-al patrulea amendament al Constituției, care stabilește dreptul la informare al cetățenilor și companiilor în situațiile în care guvernul percheziționează sau confiscă proprietățile acestora. Totodată, autoritățile americane încalcă dreptul Microsoft la liberă exprimare, drept stabilit de primul amendament al Constituției.