NASA a dezvăluit primele imagini video și prima înregistrare audio de pe Perseverance, roverul care a aterizat joi pe Marte (VIDEO)

NASA a dezvăluit primele imagini video și prima înregistrare audio de pe Perseverance, roverul care a aterizat joi pe Marte (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Bestimage / Nasa via Bestimage

În timpul mult așteptatei sale coborâri pesuprafața marțiană, joi, roverul Perseverance a surprins un video pe careNASA l-a numit generic „Cum să aterizezi pe Marte”. Videoclipul, alături de alte imagini proaspăt dezvăluite, le-a oferit pământenilor de acasă o perspectivă mai bună asupra priveliștii și a sunetelor de pe planeta roșie, transmite CNN.

NASA a dezvăluit primul videoclip și prima înregistrare audio de pe Perseverance. Roverul a aterizat joi pe Marte

Camerele de pe „Percy”, cum este numit roverul de personalul din camera de control a NASA, arată în premieră perspectiva unei nave spațiale care aterizează pe Marte. Videoclipul începe la 230 de secunde după intrarea roverului în atmosfera marțiană, cu umflarea parașutei la o distanță de peste 11 kilometri de suprafața planetei roșii, și se termină cu roverul atingând efectiv suprafața.

Thomas Zurbuchen, administrator asociat la Direcția misiunii științifice a NASA, a declarat că videoclipul cu aterizarea Perseverance reprezintă cea mai apropiată experiență de a ateriza efectiv pe Marte „fără să porți un costum” spațial.

„Vizionarea ar trebui să devină obligatorie pentru femeile și bărbații tineri care nu numai că vor să exploreze alte lumi și să construiască nave spațiale ce îi vor duce acolo, dar vor și să facă parte din diversele echipe care ating toate obiectivele îndrăznețe în viitorul nostru”, a mai spus el.

Echipa a prezentat, totodată, și prima imagine panoramică surprinsă de Perseverance la locul aterizării.

Deși precedentele nave spațiale au trimis înapoi pe Terra „filme”, care în realitate erau doar imagini alipite sub formă de GIF, Perseverance are camere cu capacități video efective. Per total, roverul are 23 de camere, fiind dotat cu instrumente de zoom și culoare.

Roverul și elicopterul său atașat, Ingenuity, au aterizat pe planeta roșie joi, 18 februarie.

„Perseverance abia începe și deja a oferit câteva dintre cele mai iconice imagini din istoria explorării spațiale. Reafirmă nivelul remarcabil de inginerie și precizie care este necesar pentru a construi un vehicul și pentru a zbura cu el către Planeta Roșie”, a afirmat Steve Jurczyk, administrator în exercițiu al NASA.

Un microfon de pe rover a surprins și o primă înregistrare audio de pe Marte, înregistrare care practic se rezumă la câteva secunde de briză marțiană și la sunetele pe care le-a scos roverul odată ce a atins suprafața Marte.

Deși microfonul nu a înregistrat „date utilizabile” din coborârea în sine, vestea bună este că a supraviețuit procesului.

Sunetele au fost publicate și pe contul de Twitter al roverului: „Acum că ați văzut Marte, ascultați-o. Luați niște căști și ascultați primele sunete înregistrate de unul dintre microfoanele mele”.

Perseverance, cel mai mare rover NASA care a aterizat vreodată pe Marte, are misiuneade a căuta apă și alte semne de viață.Totodată, va colecta probe de rocă și sol, pe care le va depozita în canistre – acestea vor fi aduse pe Pământ în următorii 10 ani, în cadrul unor misiuni comune americane și europene. În ceea ce privește elicopterul Ingenuity, acesta este unun dispozitiv experimental pe careNASAîl va folosi pentru a studia decolarea și zborul în atmosfera marțiană.

Tags:
Ultima oră
14:07 - Șefa Comisiei Europene vine luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR. Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu
14:05 - Gabriel Oprea, după trecerea în neființă a lui Ion Dobran, simbol al Armatei Române: A fost un model, ca militar și ca om, care și-a trăit viața după principii înalte. Nu va fi uitat
14:04 - 54 de localități au depășit incidența de 6 la mia de locuitori. Aici magazinele se închid la 18:00; cursurile se desfășoară online, este valabilă carantina de noapte
13:46 - Motivul pentru care Eric Clapton a cântat doar pentru vaccinați. Starul era un antivaccinist convins
13:46 - Numărul paturilor ATI pentru pacienții cu COVID a ajuns la peste 1.200. Doar 23 sunt libere în toată țara
13:33 - Nou bilanț COVID: 145 de decese numai în ultima zi / Încă 7.116 de persoane au fost testate pozitiv. 1.116 de pacienți sunt la Terapie Intensivă / 6 județe și Capitala, în scenariul roșu
13:28 - Marcel Ciolacu: Culmea tupeului! Să susţină vaccinarea obligatorie, când ei – guvernanţii, în frunte cu Iohannis încalcă orice restricţii
13:26 - Conferință CCIR -„Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?”. Despre instrumentele dezvoltate de UE pentru finanțarea tranziției verzi
13:24 - Carla’s Dreams, care e şi jurat la „SuperStar” (Pro TV), a răspuns sincer la întrebarea: „Cine eşti tu, cu adevărat?”
13:11 - Raluka, de la „SuperStar” (Pro TV), ascunde un secret, acasă: cele 5 suflete pe care le îngrijeşte