(P) Dacă România elimină fabricanții chinezi, cum va recupera prejudiciile?

(P) Dacă România elimină fabricanții chinezi, cum va recupera prejudiciile?

(P) Marti 16 iunie 2020, presedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, într-o intervenție publică,

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/interviurile-live-digi24-ro-sorin-grindeanu-anunta-daca-va-candida-pentru-conducerea-psd-1323771

atrăgea atenția guvernului/parlamentului asupra faptului că și anul acesta s-ar putea amâna licitația 5G dacă nu va fi transpus urgent în legislația națională memorandumul România – SUA, pe care îl consideră important pentru securitatea rețelelor.

Neliniștea președintelui ANCOM este justificată – să ne amintim că anul trecut licitația 5G a fost amânată pentru anul 2020 din același motiv – netranspunerea în legislație națională a memorandumul România – SUA.

Timpul presează – licitația 5G ar trebui precedată de lansarea în consultare publică a documentației licitației (trebuie neapărata modificată documentația, aceasta fiind elaborată anul trecut sub stresul OUG117/2018, a lăcomiei guvernului și completată cu ce lipsește: securitatea rețelelor, ghișeul unic online aprobare infrastructură, operatorii de rețele virtuale, etc.https://www.economica.net/tehnologia-5g-pentru-accelerarea-digitalizarii-romaniei_185957.html), consultarea putând dura câteva luni.

Mai spunea președintele ANCOM că avem un partner strategic prin acest memorandum și trebuie să ținem seama de spusele acestuia, fără a preciza dacă acest partener va contrbui la acoperirea prejudiciilor ce pot rezulta din aplicarea memorandumului.

Pentru ca licitația să se țina în acest an documentația licitației ar trebui lansată în consultare publica foarte repede – în lunile iunie sau iulie.

Securitatea noilor rețele 5G – nodul gordian!

Dat fiind multitudinea de obiecte care se pot conecta la noile rețelele 5G, securitațea ciberbetică va fi întotdeauna o problemă indiferent de furnizorul echipamentului și de memorandumul România – SUA. Ca atare guvernanții vor trebui să prevadă un cadru – o agenție națională: CERT.ro, de exemplu și măsuri pentru prevenirea și detectarea atacurilor cibernetice. Cum a făcut, de exemplu, Anglia care a desemnat NCSC cu supravegherea securității rețelelor https://www.ncsc.gov.uk/guidance/ncsc-advice-on-the-use-of-equipment-from-high-risk-vendors-in-uk-telecoms-networks#section_6. Și Comisia Eurpeană a prezentat un set de măsuri privind securitatea rețelelor https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/cybersecurity-5g-networks-eu-toolbox-risk-mitigating-measures. Niciunul dintre aceste instrumente nu face, însă, referire la interzicerea vreunui fabricant de echipamente de telecomunicații, ci doar la securitatea cibernetică.

În plus, recent Comisia Europeană a anunțat că pune la dispoziție €38 milioane pentru proiecte în domeniul securitații rețelelor.https://ec.europa.eu/info/news/eu38-million-available-digital-security-research-projects-2019-mar-14_ro

Ce ar trebui să facă România, țară membră a Uniunii Europene? Să aibă o abordare europeană (să se ralieze practicilor europene) și să transpună URGENT în plan local unul dintre cele două instrumente de securitate și să rezolve astfel problema securitații rețelelor și astfel a memorandumului.

Chiar nu suntem în stare să o facem? Sau, lipsa ministerului ”telecomunicațiilor” face dificil acest lucru?

Ce inseamnă eliminarea fabricantilor chinezi?

Memorandumul România-SUA are în vedere eliminarea unor fabricanți care pot pune probleme de securptate – fabricanții chinezi.

Efectele eliminării fabricanților chinezi de pe piața noastra le-am analizat în detaliu în analiza

https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-03-24T10:59:00%2B02:00&max-results=7

– scăderea competitivității pieței furnizării de rețele de telecomunicații – ca urmare a creșterii cotelor de piață ale furnizorilor importanți, indexul Herfindhal Hirschman, HHI, ar crește de la 3495 în anul 2018 la 4550 în cazul restricționării fabricanților chinezi, valoare care poate fi asociată cu un duopol. Valoarea maximă pentru o piața competitivă este 1800!

– creșterea prețurilor și deci a investițiilor în noile rețele cu valori între 8% și 19%, corespunzând unor scenarii de investiții cu cost scăzut și mediu (utilizări banale (acces) sau moderate) . La un cost mediu de €1 miliard/rețea (Orange și Vodafone au investit fiecare câte €3miliarde în cele trei rețele – 2G, 3G și 4G), investițiile 5G ar crește cu valori între €80 și €190 milioane. Pentru patru rețele ar putea rezulta valori între €320 și €760 milioane. Aceste costuri suplimentare vor fi suportate imediat de către operatorii de comunicații mobile, care le vor transfera ulterior către utilizatorii finali prin tarife mărite, care ar putea afecta adoptarea noilor servicii. Costurile suplimentare se vor resimți în toate produsele și servicile din România care vor avea în structura de cost noile servicii, deci vor fi deci transferate către economia națională, inflație, care se va vedea nevoită să plătească mai mult decât trebuie.

întârzierea accesului la noile servicii – creșterea costurilor investițiilor ca urmare a restricționării unor furnizori importanți în furnizarea de rețele 5G va întârzia accesul la noile servicii a unei părți a populației României în următoarea decadă. Să amintimm că obiectivele Strategiei 5G pentru România sunt deja decalate cu un an prin nerealizarea licitației 5G în anul 2019. Prin creșterea costului învestițiilor necesare rețelelor 5G și în aceleași condiții de finanțare a operatorilor, aceștia nu vor mai putea să realizeze acoperirea planificată la termenele propuse. Astfel acoperirea propusă în Strategia 5G pentru România s-ar putea realiza cu o întrârziere de aproape încă un an în scenariul de cost mediu, adică în anul 2027!

încetinirea digitalizării, a inovației tehnice și a creșterii economice – întârzierea instalării rețelelor 5G și a adoptării noilor servicii va conduce la încetinirea inovației tehnice și a creșterii economice. Aici situația este și mai complicată dat fiind specificitatea României (economic, politic, ec.) fiind dificil de concretizat (monetizat, …) pierderile permanente în PIB-ul țării din anul 2035. (Nu știu dacă există prognoze până în anul 2035!) Cel mult s-ar putea prognoza realizarea cu doi ani mai târziu a beneficiilor implementării tehnologiei 5G. Mai sigură ar fi prognozarea distanțării României în coada clasamentului DESI, al economiei și societății digitale din Uniunea Europeană.

Nu am luat în considerație și înlocuirea echipamentului furnizat de fabricanții chinezi și deja instalat in rețele existente (2G, 3G, 4G și 5G), pentru a avea un cost total.

Un cost al eliminării echipamentelor furnizate până acum de către fabricanților chinezi pentru Anglia este estimat la £1.5 miliarde.

https://www.telegraph.co.uk/technology/2020/06/12/uk-plan-2023-huawei-cut-off-impractical-could-cost-15bn/

Greu de estimat acest cost al înlocuirii echipamentului instalat și deci costul total pentru România.

Cum se vor recupera prejudiciile?

Concluzionând, eliminarea fabricanților chinezi va conduce la costuri mai mari (cu valori între €320 și €760 milioane doar pentru noile rețele 5G) dar și la efecte care nu pot fi cuantificate imediat în bani (intârzieri în adoparea serviciilor, încetinirea digitalizării, a inovației tehnice și a creșterii economice), ci în încetinirea dezvoltării economice. Cum va recupera România aceste prejudicii daca, în virtutea memorandumului cu SUA, ar elimina fabricanții chinezi? Ar putea partenerul strategic invocat de domnul președinte ANCOM, să suporte aceste pierderi, prejudicii, așa cum promite să o facă în unele țări? De exemplu Brazilia. https://www.totaltele.com/506195/US-money-could-lock-Huawei-out-of-Brazil-and-more-countries-could-follow?utm_campaign=364200%20-%20Total%20Telecom%20Newsletter%2016062020&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&evtuEID=0.0000&evtuID=CTRHD000002167356&elqTrackId=0250088446754429bb9d8a5c62dd46d4&elq=b5cc3038b36d411bb87cb4770cba42bc&elqaid=165203&elqat=1&elqCampaignId=51119

Poate că nu ar fi o problemă pentru partnerul stragtegic sa suporte costurile suplmentare evidențiate mai sus (sub US$1 miliard), dar ce se va întâmpla cu celelate prejudicii încă necuantificate și care ar putea afecta dezvoltarea economiei noastre și competitivitatea ei?

Sau, dacă partenerul strategic nu va dori să suporte costurile suplimentare (ar fi prea multe țări care ar putea dori despăgubiri astfel că suma totală ar crește; delicat în condițiile actuale de criză!) ce va face statul român pentru a minimiza prejudiciile? Va da licențe 5G gratuit, pentru ca operatorii de comunicații mobile să recupereze o parte din costurile suplimentare, în care caz România ar pierde o suma importantă? În acest caz ce se va întâmpla cu celelate prejudicii, care ar putea afecta dezvoltarea economiei noastre și competitivitatea ei? Cum se vor recupera? Se vor mai recupera oare?

Ce ar trebui să facă România?

URGENT ar trebui să se rezolve problema monitorizării securității rețelelor transpunând URGENT în plan local unul dintre cele două instrumente de securitatate, prin crearea unui cadru adecvat – agenție națională, CERT.ro, de exemplu și măsuri pentru prevenirea și detectarea atacurilor cibernetice.

Având astfel asigurată (instituțional) securitatea rețelelor, România, țară membră a UE ar trebui să se ralieze practicilor europene permițând participarea fabricanilor chinezi la realizarea noilor rețele 5G în țara noastră, în condiții de securitate, desigur. România, țară membră a Uniunii Europene și în curs de dezvoltare nu își poate permite o abordare proprie în privința memorandumului cu SUA, ci una comună cu țările membre, pentru a păstra un ritm de dezvoltare adecvat.

Dr. Nicolae Oacă

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)