Raport: Rezultatele căutărilor pe TikTok sunt pline de dezinformări

Raport: Rezultatele căutărilor pe TikTok sunt pline de dezinformări
Foto: Pixabay

Poate că TikTok este platforma preferată pentru videoclipuri captivante, dar oricine o folosește pentru a afla informații despre COVID-19, schimbările climatice sau invazia Rusiei în Ucraina riscă să se confrunte cu informații înșelătoare, potrivit unui nou raport citat de AP.

1 din 5 videoclipuri sugerate automat de platformă conțin informații eronate

Cercetătorii de la NewsGuard au căutat conținut despre subiectele importante postate pe TikTok și spun că au descoperit că aproape 1 din 5 videoclipuri sugerate automat de platformă conțineau informații eronate.

Căutările de informații despre „vaccinul cu ARNm”, de exemplu, au generat cinci videoclipuri (din primele 10) care conțineau informații eronate, inclusiv afirmații nefondate potrivit cărora vaccinul COVID-19 provoacă „leziuni permanente în organele critice ale copiilor”.

Cercetătorii care au căutat pe TikTok informații despre avort, alegerile din 2020, insurecția din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, schimbările climatice sau invazia Rusiei în Ucraina au găsit videoclipuri la fel de înșelătoare, împrăștiate printre clipuri mai exacte.

Cantitatea de dezinformare – și ușurința cu care poate fi găsită – este deosebit de îngrijorătoare având în vedere popularitatea TikTok în rândul tinerilor, potrivit lui Steven Brill, fondatorul NewsGuard, o firmă care monitorizează dezinformarea.

Platforma a eliminat deja peste 102 milioane de videoclipuri din primul trimestru al anului 2022

TikTok este al doilea cel mai popular domeniu din lume, potrivit companiei de performanță și securitate online Cloudflare, fiind depășit doar de Google. „Fie este vorba de incompetență, fie de ceva mai grav”, a declarat Brill pentru Associated Press.

„Nu permitem dezinformarea dăunătoare, inclusiv dezinformarea medicală, și o vom elimina de pe platformă”, a declarat TikTok.

Platforma a eliminat peste 102 milioane de videoclipuri care au încălcat regulile sale în primul trimestru al anului 2022. Cu toate acestea, doar un procent minuscul dintre acestea au încălcat regulile TikTok împotriva dezinformării.

Cercetătorii au descoperit că, în unele cazuri, propriul instrument de căutare al TikTok pare conceput pentru a direcționa utilizatorii către afirmații false.

Atunci când cercetătorii au tastat cuvintele „vaccin COVID” în instrumentul de căutare, de exemplu, instrumentul a sugerat căutări pe cuvinte cheie, inclusiv „vaccinul COVID expus” și „leziuni cauzate de vaccinul COVID”.

Urmăriți B1TV.ro și pe