ROBO-POPA! Germania lansează preotul-robot "BlessU-2" care binecuvântează în 5 limbi! (VIDEO)

ROBO-POPA! Germania lansează preotul-robot "BlessU-2" care binecuvântează în 5 limbi! (VIDEO)

500 de ani după ce Martin Luther își răspândea ideile reformatoare ale Catolicismului prin Europa, tehnologia provoacă tradiția religioasă în micul oraș german Wittenberg, scrie The Guardian.

Un preot-robot care oferă binecuvântări în 5 limbi și răspândește lumină din palme a fost prezentat în premieră la expoziția aniversară care marchează începutul Reformei din 1517.

Este de așteptat ca robotul BlessU-2 (trad: Te binecuvântez!) să pornească o nouă dezbatere despre viitorul bisericii și potențialul inteligenței artificiale.

“Vrem ca oamenii să se gândească dacă pot lua în considerare posibilitatea de a fi binecuvântați de o mașină sau e obligatoriu elementul uman” – a declarat pentru The Guardian, Stephan Krebs, reprezentantul Bisericii Protestante din Hesse-Nassau, care se află în spatele inițiativei.

Robotul are un touchscreen pe piept, două mâini și un cap, iar de 10 zile oferă binecuvântări în germană, engleză, franceză, spaniolă și poloneză. Un alt element inovativ și controversat este că enoriașii pot alege dacă vor o voce de bărbat sau de femeie care să rostească urările religioase.

Cu brațele ridicate și luminițele aprinse, robotul intonează versete din Biblie și spune Dumnezeu să te binecuvânteze și să te apere!

Preotul-Robot "BlessU-2" care binecuvântează în 5 limbi!

#DIRECT_ONE_eyqq5m#

La cerere, robotul poate livra și o variantă printată a binecuvântării spuse. Iar ca treaba să fie completă și realistă, un alt robot de rezervă este disponibil în cazul în care primul se defectează.

“Ideea e ca inițiativa să provoace dezbateri” spune Krebs. “Oamenii de pe stradă sunt curioși, amuzați, interesați. Sunt atrași cu adevărat de proiect și îl privesc în mod pozitiv. Dar în interiorul bisericii, unii cred că vrem să înlocuim pastorii umani cu mașini, iar cei care sunt mai credincioși sunt critici la adresa acestei inițiative.”

Krebs și colegii săi colectează diversele reacții pentru analize ulterioare, dar nici măcar ei nu iau în considerare alternativa ca roboții-preoți să intre în tagma clericilor europeni.

“Un robot nu ar putea niciodată să suplinească grija pe care o conferă un preot. Nu dorim să robotizăm activitatea bisericii, dar vrem să vedem dacă putem aduce o perspectivă teologică unei mașinării.”

Expoziția din Wittenberg celebrează convulsiile politice și religioase care au cuprins Europa în sec. al XVI-lea ducând la schisma bisericii Catolice și diverse războaie confesionale.

Tezele lui Luther, scrise în latină, au schimbat fundamental autoritatea și elitismul Bisericii Catolice.

BlessU-2 nu este primul robot care pătrunde în lumea credinței. Anul trecut, un templu Budhist din Beijing a realizat un robot-călugăr care putea incanta mantre și explica elementele de bază ale religiei sale.