Roboţi colaborativi şi braţe robotice – unde şi când pot fi utilizaţi

Roboţi colaborativi şi braţe robotice - unde şi când pot fi utilizaţi

Roboţii colaborativi şi braţele robotice au devenit indispensabile afacerilor care doresc să crească, să se standardizeze, să evolueze şi, bineînţeles, să crească nivelul de calitate.

Deja sunt consideraţi de specialiştii indispensabili pentru anumite ramuri.

Unde pot fi utilizaţi roboţi

Cu certitudine pot fi utilizaţi în numeroase sectoare, în special în cele în care se desfăşoară activităţi standardizate, repetitive. Sunt potriviţi pentru domenii ce necesită precizie, dar şi pentru sectoare care ce necesita realizarea de operaţiuni foarte fine. Trebuie să recunoaştem că roboţii sunt utili şi în educaţie. Închipuiţi-vă cam ce impact ar avea utilizarea acestora în şcoli. Cum ar influenţa aceştia următoarele generaţii?

Asamblare

Poate cel mai simplu exemplu este legat de asamblare. Acestea procedeu înseamnă realizarea de operațiuni repetitive. Un braţ mecanic nu doar că a facilita realizarea operațiunilor, dar asigură realizarea acestora corect, la aceeași calitate. Trebuie să recunoaştem că în cazul oamenilor activitățile repetitive determină instalarea monotoniei, de aici pot apărea şi erori neforţată. Utilizarea roboților nu doar că crește randamentul, dar asigură şi executarea corectă a operaţiunilor.

Dozare

Braţele robotice pot fi setare să realizeze operaţii precise, deci sunt perfecţi pentru sectoarele ce necesită aceasta trăsătură. Sunt ideali pentru dozare. În acest context, braţele colaborative nu doar previn risipa şi producţia de deşeuri. Dealtfel sunt ideali pentru executarea sarcinilor periculoase, sporind siguranţa oamenilor la locul de muncă. Flexibili, uşor de programat, uşor de manipulat, cobotii au devenit indispensabili.

Lucrări de finisare

Asamblare şi finisarea sunt operaţiuni ce necesită precizie, dar şi delicateţe. Roboţii pot fi setaţi să execute cele mai fine operaţiuni. Cu atingeri fine pot finisa produsele, dând fața atât de apreciată. Operaţiunile executate de aceştia sunt mereu la fel, de cea mai înaltă calitate.

Manipulare

Braţele robotice sunt ultra flexibile, de aceea pot fi utilizate fără efort în operaţiunile de manipulare şi sortare. În aceste sectoare automatizarea este cheia pentru îmbunătăţirea randamentului, braţele robotice sunt cu siguranţă instrumentele care optimizează procesele de manipulare şi sortare. Sunt prevăzuţi cu accesorii de prindere inovatoare, cu senzori şi cu elemente de vizualizare digitală fapt ce face ca sortarea şi manipularea obiectelor să se realizeze fără efort.

Braţele cobotice sunt echipate cu elemente interferenţe intuitive poţi fi programate şi utilizate la fel de confortabil pentru proiecte de sortare reduse dar şi pentru sarcini de durată.

Brațele robotice au devenit elemente indispensabile în realizarea operațiilor de sudare, turnare, control şi calitate, dar şi în educație. Pot fi programate să execute un număr mare de sarcini, de aceea sunt văzute ca instrumente ce generează calitate.