Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a semnat joi, 18 noiembrie, contractul de implementare a Platformei Software Centralizate pentru Identificare Digitală (PSCID). Potrivit ADR, platforma ar urma să asigure poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de eGuvernare din România. Contractul, are o valoare estimată la aproape 16 milioane de euro.
Potrivit lui Octavian Oprea, președintele ADR, viitoarea platformă va permite cetăţenilor să-şi creeze un singur cont pentru a se interconecta şi a accesa atât servicii publice din România, cât şi servicii publice din întreaga Uniune Europeană.
„Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală are rolul de a conferi fiecărui cetăţean român posibilitatea de a accesa electronic fiecare serviciu public al administraţiei publice centrale, cât şi locale. Platforma va ajuta cetăţenii români să utilizeze un mecanism similar cu cel pe care îl utilizează, astăzi, de la platforme precum Facebook sau Gmail, atunci când doresc să acceseze diverse platforme private. Acest proiect este crucial pentru cetăţenii români, dar şi pentru administraţia publică, deoarece vom avea o metodă de acces securizată, unică, fără de care n-am putea livra servicii electronice de calitate”, a declarat Oprea.
„Odată cu implementarea acestei platforme vom avea garanţia că persoana care solicită un serviciu public este chiar persoana în cauză. De-a lungul timpului ne-am lovit de diverse bariere create de faptul că anumite instituţii nu puteau identifica prin metode sigure cetăţenii care solicită diverse servicii publice. Cetăţenii români vor intra în rândul cetăţenilor din Uniunea Europeană şi la capitolul identificare digitală. Platforma va oferi cetăţenilor români posibilitatea de a se interconecta şi de a accesa atât servicii publice din România, cât şi servicii publice din întreaga Uniune Europeană”, a mai afirmat Octavian Oprea, citat de Agerpres.
În cadrul acestui serviciu va fi atașat inclusiv portofelul digital, la care utilizatorii, dar și statul va avea acces mult mai facil.
„Un aspect foarte important pe care nu aş vrea să îl omit este că PSCID va fi inclusiv acel e-wallet, despre care toată lumea vorbeşte în aceste zile. E vorba despre acel portofel electronic în care şi cetăţenii români vor avea posibilitatea de a-şi încărca documentele, certificatul de vaccinare şi multe altele care în acest moment sunt în format electronic. Statul român va avea un e-wallet interconectat cu reţeaua europeană de servicii de încredere”, a precizat președintele ADR.
Oficialul ADR spune că implementarea serviciului digital va contribui la debirocratizare.
„Un aspect foarte important pe care nu aş vrea să îl omit este că PSCID va fi inclusiv acel e-wallet, despre care toată lumea vorbeşte în aceste zile. E vorba despre acel portofel electronic în care şi cetăţenii români vor avea posibilitatea de a-şi încărca documentele, certificatul de vaccinare şi multe altele care în acest moment sunt în format electronic. Statul român va avea un e-wallet interconectat cu reţeaua europeană de servicii de încredere”, a mai transmis Oprea.
Platforma va fi gata până la jumătatea anului 2023. Concret, potrivit proiectului de modificare a Regulamentului, până în 2030, cel puţin 80% dintre cetăţeni – rezidenţi şi persoane juridice – vor putea utiliza o soluţie de identificare electronică pentru a accesa serviciile publice esenţiale.
Portofelul european pentru identitate digitală reprezintă un serviciu care îi va permite utilizatorului (persoană fizică sau juridică):
De asemenea, el va mai include: Datele de identitate, credenţialele şi atributele legate de identitate se referă la adresă, vârstă, gen (n.r. – nu sexul biologic), stare civilă, componenţă a familiei, cetăţenie, calificări educaţionale/profesionale, titluri şi licenţe, autorizaţii publice, date financiare, date privind societatea comercială.