Smartphone-urile, mai scumpe cu 6,4% în 2023 / Care este prețul mediu al unui telefon

Smartphone-urile, mai scumpe cu 6,4% în 2023 / Care este prețul mediu al unui telefon
Foto: Unsplash.com

Și în prima jumătate a anului 2023, smartphone-urile vor fi mai scumpe. Prețul mediul al acestora va crește cu 6,4%. Deși piața totală a telefoanelor mobile este în scădere, 2023 este al treilea an consecutiv în care prețurile telefoanelor cresc.

Pentru anul 2023, International Data Corporation (IDC) a preconizat că vânzarea smartphone-urilor va fi redusă cu 70 de milioane de unități, având în vedere mediul macroeconomic actual.

Telefoanele smart, mai scumpe în 2023

„Credem că piața globală de smartphone-uri va rămâne în dificultate în prima jumătate a anului 2023, cu speranța că redresarea se va îmbunătăți aproximativ la jumătatea anului viitor și creșterea va reveni în majoritatea regiunilor în a doua jumătate a anului”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte de grup în cadrul IDC’s Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

„Creșterea costurilor reprezintă o preocupare evidentă pentru piața smartphone-urilor și pentru categoriile adiacente de tehnologie de consum, dar credem că cea mai mare parte a acestei cereri reduse va fi împinsă în față și va susține creșterea globală la sfârșitul anului 2023 și după aceea. Un ciclu de reîmprospătare a dispozitivelor continuă să se construiască în multe piețe emergente, în timp ce piețele dezvoltate au compensat costurile în creștere cu o activitate promoțională sporită, oferte de schimb mai atractive și planuri de finanțare extinse. Acest lucru a sprijinit creșterea în segmentul de vârf al pieței, în ciuda vânturilor economice potrivnice”, a mai adăugat vicepreședintele IDC.

Prețurile vor crește pentru al treilea an consecutiv. Acestea vor ajunge la 413 dolari, în creștere cu 6,4% față de 2021. Anul trecut, prețul mediu de vânzare al telefoanelor mobile era de 388 dolari, potrivit economica.net.

„Se așteaptă ca prețurile medii de vânzare ale smartphone-urilor să crească pentru al treilea an consecutiv, și vor ajunge la 413 dolari, în creștere cu 6,4% față de 388 de dolari în 2021. Ultima dată când piața a asistat la o depășire a prețurilor medii de 400 de dolari a fost în 2011 (425 de dolari), când piața era pe plus, cu o creștere de peste 60% a livrărilor. În plus, cota de piață pentru iOS va ajunge la 18,7% (cea mai mare din orice an de prognoză), ceea ce reprezintă o forță motrice în spatele creșterii ridicate a ASP pe care o vedem în prezent în 2022”, a spus Anthony Scarsella, director de cercetare în cadrul IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

Urmăriți B1TV.ro și pe