Tehnologiile periculoase din casele noastre. Telefonul sau cuptorul cu microunde sunt doar două dintre aparatele care ne afectează corpul pe termen lung

Tehnologiile periculoase din casele noastre. Telefonul sau cuptorul cu microunde sunt doar două dintre aparatele care ne afectează corpul pe termen lung
Foto: sanatatesiviata.ro

În ultimii 10 ani, tehnologia a devenit parte din viața noastră. Nu ne putem gândi cum am putea supraviețui fără să avem internet, fără să ne uităm la televizor sau fără să folosim aparatele de îngrijire corporală sau de ajutor în bucătărie.

Dar toate aceste aparate nu sunt cele mai bune pentru sănătatea noatră. Se pare că telefoanele mobile, sistemele wireless și cuptoarele cu microunde sunt cele mai periculoase pentru sănătatea noastră. Potrivit experților, ele emit cele mai puternice fluxuri de câmpuri electromagnetice, iar expunerea continuă la aceste fluxuri cauzează modificări la nivelul metabolismului sau dezechilibre nervoase, transmite protv.

Din testele făcute în laborator, cel mai periculor aparat este cuptorul cu microunde. Experții Asociației pentru Protecția Consumatorului au realizat mai multe teste, și au ajuns la concluzia că acest aparat ne bombardează cu unde electromagnetice de fiecare dată când îl pornim.

Puterea cu care suntem bombardați depinde de la aparat la aparat, dar unele cuptoare cu microunde au o densitate de putere de 31 de wati pe metru pătrat. Asta chiar dacă un ordin al Ministerului Sănătății precizează clar că această densitate nu trebuie să depășească 10 wati/m. Dar aceeași lege are și o portiță de scăpare. Se pare că dacă această radiere depășește 10wati/m, este acceptată în cazul în care nu este în intervale mai mari de 6 minute.

Costel Stanciu, președintele APC a precizat că și alte obiecte din locuița noastră ne pot dăuna.

„Pheonul, clasicul uscător de păr ne poate dăuna. Și aparatul de ras electric. Toate aceste aparate electronice care spun producătorii că ne ușurează viața ne afectează pe termen mediu. Pot apărea afecțiuni ale sistemului cardiovascular, afecțiuni ale sistemului nervos”, a declarat acesta.

Și tehnologiile de ultimă oră sunt periculoase. Routerele și internetul wireless ne afectează prin radiațiile cu care ne bombardează zi de zi.

Ministerul Sănătății a stabilit că limita nepericuloasă este de 10 wati pe mp sau de 10.000 de miliwati/mp, dar în testele efectuate zilnic, s-au înregistrat valori chiar și de două ori mai mari.

Costel Stanciu a declarat că cel mai sigur mod este internetul prin cablu. “Ar trebui să folosim internet prin cablu, care este cel mai sigur mijloc de protecție. Există routere care intră automat în standby atunci când nu se folosește internetul.”

Potrivit lui Constantin Beiu, cercetător la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabont”București, „dacă vorbim 3 ore există posibilitatea să existe încălziri locale care pot fi periculoase. Dar ce se întâmplă dacă vorbim 2 ani 3 ore pe zi la telefon, nu poate să ne spună nimeni”.

Cercetătorii avertizează faptul că folosirea telefonului excesiv perturbă somnul și afectează pe termen lung corpul uman. Copiii sub 12 ani nu ar trebui să folosească telefonul mobil, iar adulții ar trebui să se limiteze la 2 minute pe convorbire, și la 20 de minute pe zi.

Urmăriți B1TV.ro și pe