Un computer Apple-1, asamblat manual de Steve Wozniak, a fost vândut la licitație pentru 950.000 dolari

Un computer Apple-1, asamblat manual de Steve Wozniak, a fost vândut la licitație pentru 950.000 dolari
Foto: willegal.net

Unul dintre primele computere Apple construite vreodată a fost vândut la o licitaţie din New York pentru 905.000 de dolari, o sumă record pentru o astfel de „antichitate” informatică, a anunţat casa de licitaţii Bonhams, citată de AFP.

Computerul Apple-1, unul dintre primele dispozitive informatice asamblate manual, în 1976, de Steve Wozniak, în garajul cofondatorului Apple Steve Jobs sau în camera surorii sale, a fost vândut cu aproape dublul sumei estimate înainte de licitaţie, a informat Bonhams.

Calculatorul a fost cumpărat de Muzeul Henry Ford din Dearborn, din statul american Michigan.

„Suntem încântaţi că am bătut un record în cadrul acestei licitaţii şi chiar şi mai încântaţi că (dispozitivul, n.r.) va avea o casă nouă în cadrul muzeului Henry Ford”, a declarat Cassandra Hatton, responsabilă cu licitaţia dedicată istoriei ştiinţei, dând asigurări privind starea excepţională a computerului.

Computerul are placa de bază intactă, tastatura originală, un monitor produs de Sanyo, o sursă de alimentare cu energie electrică fabricată pe comandă şi închisă într-o cutie de lemn şi două magnetofoane originale.

Calculatorul Apple-1 este considerat avangarda revoluţiei computerelor personale, fiind primul astfel de computer preasamblat comercializat.

Computerul este unul dintre cele 50 de calculatoare asamblate manual de Steve Wozniak pentru a fi vândute de magazinul specializat ByteShop, în vara anului 1976, a anunțat casa de licitații.

Ultima oră
17:27 - Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății
17:25 - Ludovic Orban: Joaca de-a politica trebuie să se termine! Cine poartă răspunderi pentru această criză gravă trebuie să și le asume și să acționeze în consecință. După 25 septembrie, PNL are capacitatea să pună punct crizei (VIDEO)
17:08 - Echipa Orban, apel pentru soluționarea crizei politice. Ionel Dancă: Ludovic Orban, cel care poate face majoritatea parlamentară. Respingem orice fel de colaborare cu PSD (VIDEO)
17:03 - Schimbări la înmatricularea și radierea mașinilor. Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl știe
16:39 - Lista celor 234 de localități în care incidența e de cel puțin 3 la mie (DOCUMENT)
16:31 - 2.468 de școli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță
16:29 - Florin Cîțu: Octavian Berceanu a fost numit politic la Garda de Mediu și nu l-am demis eu, de fapt i-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieșit de la guvernare
16:17 - Marcel Ciolacu: Bilanțul negru de astăzi, cu 120 de morți de COVID, 990 de bolnavi la ATI și aproape 6.800 de cazuri este doar începutul
16:16 - Florin Cîțu, declarații contradictorii despre valul 4: „S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum”
16:14 - Valeriu Gheorghiță: Sunt 2.468 de unități de învățământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile (VIDEO)