Vladimir Putin a aprobat crearea Wikepediei alternative. Rușii renunță la versiunea clasică a celebrei enciclopedii online

Vladimir Putin a aprobat crearea Wikepediei alternative. Rușii renunță la versiunea clasică a celebrei enciclopedii online
Foto: Sputnik / Alexei Danichev.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut crearea unei alternative ruse la faimoasa enciclopedie online Wikipedia.

Liderul Kremlinului a afirmat că „acum este imposibil să folosești Wikipedia”. Oficialul s-a întâlnit cu șeful societății ruse „Znanie”  (Cunoaștere), Maxim Dreval, cu care a discutat despre crearea enciclopediei alternative.

Rușii pregătesc o alternativă pentru Wikipedia

„Desigur, informațiile obiective, importante, aprofundate și chiar prezentate frumos, talentat, sunt foarte solicitate, pentru că numai Wikipedia nu poate fi folosită. Noi înșine cunoaștem calitatea acestor informații.

Când apar oameni talentați care sunt profesioniști ai căror opinia poate fi de încredere, asta, desigur, valorează foarte mult. E ca o enciclopedie, doar în direct”, a precizat președintele Federației Ruse.

Maxim Dreval, la rândul său, l-a informat pe Putin că membrii Societății „Znanie”, împreună cu școlari, profesori și funcționari, acumulează o bază de date. Detaliile despre cum va arăta alternativa celebrei enciclopedii online încă nu au fost comunicate publicului larg.

Wikipedia, amendată de autoritățile ruse

​Un tribunal de la Moscova a amendat organizația non-profit Wikimedia cu aproape 40.000 de dolari pentru articole Wikipedia despre invazia rusă în Ucraina. Articolele conțin informații despre evenimentele din Bucha și bombardarea spitalului și teatrului din Mariupol.

Amenda a fost dată în urma refuzului de a elimina articolele, la cererea trimisă companiei de procurorul general adjunct al Federației Ruse, Anatoly Razinkin, relatează Tass.

Rusia a cerut Wikipedia să șteargă „informația falsă legată de operațiunea militară specială din Ucraina”. Roskomnadzor a amenințat că va interzice Wikipedia în toată țara din cauza diseminării ilegale a informațiilor despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare.

Televiziunile rusești folosesc o terminologie specifică de la startul invaziei rusești asupra Ucrainei, cuvântul „război” fiind interzis și înlocuit cu „operațiunea militară specială de eliberare”, potrivit Interfax.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:52 - SUA ar putea menține 100.000 de soldați staționați în Europa, în contextul amenințării ruse. Ce spun oficialii americani
15:16 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”