Windows 8 va fi lansat în octombrie, anunță Microsoft. Noul SO va rula atât pe PC-uri cât și pe tablete (VIDEO)

Windows 8, cea mai profundă transformare a cunoscutului sistem de operare, va fi lansat pe piață pe 26 octombrie, a anunțat, joi, compania Microsoft. Windows 8 va funcționa pe mai multe platforme – va rula atât pe PC-uri cât și pe tablete și telefoane inteligente cu procesoare ARM, interfața noului sistemului de operare fiind optimizată pentru ecranele tactile.

Microsoft a spus că în momentul lansării lui W8 vor fi mai puțin de cinci dispozitive care rulează noua arhitectură ARM system-on-a-chip. Aceste chip-uri ARM permit construirea unor tablete subțiri și ușoare, ceea ce, speră Microsoft, va ajuta la oprirea avansului uriaș al Apple iPad pe piața tabletelor.

Windows 8: Noul SO Microsoft funcționează pe tablete, telefoane inteligente și pc-uri

Microsoft a prezentat, în luna martie, în cadrul unei ceremonii organizate la Barcelona, versiunea beta a sistemului de operare Windows 8 și apoi l-a dezvăluit oficial în luna iunie la Las Vegas, alături de Surface, prima sa tabletă. Microsoft speră că va lua fața concureței oferind gratuit suita Office (Word, PowerPoint, Excel, etc.) utilizatorilor de gadget-uri mobile care au instalat Windows 8.

Windows 8, cel mai nou sistem de operare Microsoft

Embed: " />

„Windows 8 este o schimbare de generaţie pentru sistemul de operare Windows, în privinţa designului, funcţionalităţii şi implementării”, a spus, la vremea respectivă, președintele diviziei Windows a Microsoft, Steve Sinofsky, citat de The New York Times.

Microsoft a proiectat două versiuni pentru Windows 8, una cu o interfaţă tactilă, disponibilă pe tabletele și smartphone-urile Microsoft, şi o alta pentru PC-uri și laptop-uri, la care se vor putea folosi mouse-ul şi tastatura. Ambele versiuni au aceeaşi estetică şi acelaşi sistem de navigare.

Printre noutățile inaugurate de Windows 8 se numără lipsa butonului de Start din stânga jos, cu care s-au obișnuit toți utilizatorii săi. De fapt, W8 este atât de radical schimbat față de generațiile anterioare ale sistemului de operare încât redactorul de la Gizmodo.com și-a încheiat materialul cu cuvintele ”Weird can be brilliant. Weird can be daring. Windows 8 is all of those things” (Ciudat poate fi genial. Ciudat poate fi îndrăzneț. Windows 8 este toate acestea). Pentru utilizatorii care preferă interfaţa originală a Windows, există o aplicaţie care elimină butoanele animate.