Circulație rutieră îngreunată de viscol și ninsoare în sudul țării și în Dobrogea. Cod galben în Buzău

Circulație rutieră îngreunată de viscol și ninsoare în sudul țării și în Dobrogea. Cod galben în Buzău
Sursa Foto: Lisa Fotios/ Pexels

Se circulă cu dificultate, miercuri dimineață, în Dobrogea din cauza viscolului.Ninge abundent în judeţele aflate în partea de sud şi sud-est a ţării, iar traficul rutier este îngreunat pe autostrada A2 din cauza ninsorilorcu rafale de vânt.Circulaţia autovehiculelor grele este restricţionată din cauza viscolului pe drumuri din judeţele Constanţa şi Tulcea.

”În judeţele Constanţa şi Tulcea, din cauza viscolului şi vizibilităţii reduse, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone pe DN 22 între localităţile Lumina şi Mihai Viteazu, DN 3 Cobadin – Ostrov şi pe DN 22A Hârşova – Topolog, DN22D Macin – Babadag.În cursul nopţii s-a acţionat cu utilaje pentru menţinerea stării de viabilitate a carosabilului”, conform Centrului Infotrafic din IGPR.

Potrivit informațiilor oferite de sursa citată, pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti ninge uşor, iar carosabilul este umed. Pe autostrada A2 Bucureşti-Constanţa cad precipitaţii uşor mai intense, ninsoare cu rafale de vânt, carosabil parţial acoperit de zăpadă.

Pe autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti se circulă în condițiie de lapoviţă pe tot tronsonul, iarcarosabilul esteacoperit parţial cu zăpadă.

”Ninge pe majoritatea arterelor rutiere din judeţele aflate în partea de S şi S-E a ţării, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă, fără a fi semnalate persoane sau autovehicule imobilizate din cauza căderilor de zăpadă”, precizează Centrul Infotrafic.

Circulaţia este restricţionată și pe DN 22A, între localităţile Hârşova (Constanţa) şi Topolog (Tulcea), pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, din cauza viscolului şi a vizibilităţii reduse.

O restricţie similară este şi pe DN 22, între localităţile Lumina şi Mihai Viteazu, din judeţul Constanţa.

Hârşova – Topolog este unul dintre segmentele de drum naţional din judeţul Tulcea pentru care poliţiştii rutieri recomandă prudenţă la volan, având în vedere curbele în pantă. Alte segmente similare de drumuri naţionale sunt Somova – Teliţa şi Isaccea – Rachelu.

Cod galben de viscol în Buzău

De asemenea, meteorologii au emis, miercuri dimineață,o avertizare imediată,cod galben deninsoare și intensificări ale vântului, cu rafale de 50…70 km/h, condiții de formare a viscolului și de reducere a vizibilității. Alerta este valabilă în județul Buzău: (Nehoiu, Pătârlagele, Lopătari, Chiojdu, Mânzălești, Bisoca, Brăești, Colți, Bozioru, Chiliile).

Restricții feroviare din cauza condițiilor meteo

În cursul zilelor de miercuri și joi, circulația mai multor trenuri va fi suspendată din cauza fenomenelor meteo precum ninsori și vânt puternic. Totodată, CFR Călători a anunțat că pe ruta București – Constanța trenurile vor circula cu locomotive diesel în locul celor electrice.

„În urma avertizărilor meteorologice (ninsori și rafale de vânt puternic) emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru partea de Sud-Est a țării, CFR Călători informează pasagerii să aibă în vedere faptul că trenurile vor circula conform reglementărilor specifice condițiilor de iarnă, la nivelul companiilor feroviare fiind instituit Comandamentul de Iarnă.

În contextul acestor avertizări meteo, compania de Infrastructură – CFR SA ne-a comunicat decizia de a restricționa pe secția București – Constanța circulația cu locomotive electrice, ceea ce generează necesitatea asigurării circulației cu tracțiune Diesel și modificări în mersul trenurilor CFR Călători”, a anunțat CFR Călători, într-un comunicat de presă.

Prognoza meteo de miercuri, 27 ianuarie 2021

Astăzi, cerul va fi variabil în regiunile vestice şi nord-vestice şi mai mult noros în rest. În Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei temporar va ninge, în general moderat cantitativ. În aceste regiuni vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 60 – 70 kilometri pe oră. În restul teritoriului vor mai fi ninsori slabe, izolate, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -9 şi -1 grad Celsius.

În Capitală, vremea va fi închisă, temporar va ninge, mai ales în cursul zilei, când se va mai depune un strat de zăpadă, în medie de 4 – 6 cm. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade Celsius, iar cea minimă de -3…-1 grad Celsius.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până miercuri, la ora 23,00, în Dobrogea, Muntenia şi sud-estul Moldovei vor fi ninsori însemnate cantitativ.