Ploi în mare parte din țară și temperaturi scăzute. Maxime de doar 15 – 16 grade în București. Când se îndreaptă vremea (VIDEO)

Ploi în mare parte din țară și temperaturi scăzute. Maxime de doar 15 - 16 grade în București. Când se îndreaptă vremea (VIDEO)
Foto: Pixabay

Vremea va fi instabilă, zilele acestea, în România. În mare parte din țară, vor fi averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului, descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină. Temperaturile vor fi destul de scăzute. De exemplu, în București se vor înregistra luni și marți maxime de 15 – 16 grade. De joi, însă, aria precipitațiilor se va restrânge și se va încălzi, așa încât, în weekend, vom avea în termometre chiar și 10 grade în plus.

Cu mai multe detalii a venit Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Luiza Cergan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ploi în mare parte din țară, zilele acestea. Se încălzește în weekend

Întrebată când scăpăm de ploi, Mateescu a răspuns: „Începând de joi, aria precipitațiilor e în restrângere, iar, din punct de vedere termic, vorbim de o vreme în încălzire. Până atunci, însă, mai ales până miercuri la ora 10.00, e în vigoare o informare meteorologică ce vizează fenomene de instabilitate atmosferică accentuată în majoritatea regiunilor țării, instabilitate care se va manifesta prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului ce pot lua local aspect de vijelie, descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină. Cantitățile de apă pot depăși 30 – 35 l/mp, pe arii restrânse chiar 40 – 50 l/mp”.

„Din punct de vedere termic, azi și chiar în primele două zile din luna iunie caracterizează în general o vreme răcoroasă. Azi, cel mult 21 – 22 de grade în sudul Olteniei, doar 13 – 14 grade în nordul Moldovei. Inclusiv în Capitală, azi, vorbim de maxime în jurul a 15 – 16 grade Celsius, iar mâine temperaturile vor fi mai coborâte, cel mult 17 – 18 grade în partea de sud-vest, 15 grade în București. Miercuri va fi un ecart al valorilor maxime între 12 până la cel mult 22 -23 grade în sud-vest, 17 -18 în București, iar, de joi, temperaturi în creștere: e posibil în sud-vest să consemnăm 23 – 24 grade pentru ca, finalul de săptămână, să aducă din nou 25 – 26 de grade în vestul și sud-vestul țării”, a mai explicat Elena Mateescu, pentru B1 TV.

Întrebată unde există cel mai mare pericol de inundații, directoarea ANM a răspuns: „Vorbim de averse și cantități de precipitații mai accentuate mai ales în partea de sud-est, est, centru, precum și în zona de munte, acolo unde, pe parcursul zilei de azi mai ales, vorbim de cantități care, mai ales în partea de sud-est, să depășească local 35 – 40 de l/mp, iar mâine, în jumătatea de est a țării, precum și la munte. Deci o vreme instabilă. Trebuie să consemnăm și faptul că, la altitudini mai mari de 1800 – 2000 m, e posibil să consemnăm precipitații mixte, având în vedere masa de aer mai rece care va fi prezentă cel puțin până în data de 2 iunie. Apoi va fi o vreme în ușoară încălzire”.

Elena Mateescu a precizat apoi că, în acest weekend, vom avea în termometre chiar și 10 grade în plus față de ce vor resimți în următoarele două zile.