Risc uriaș de avalanșă în zonele montane înalte. Zonele pe care turiștii sunt sfătuiți să le evite

FOTO: G. Bali / Salvamont Sinaia

Schimbările de temperatură au crescut exponențial riscul de avalanșă în zonele montane înalte. Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări care vizează în specialMunții Făgăraș,unde este risc foarte mare de producere a avalanşelor, la peste 1.800 de metri, în zona Bâlea Lac.Stratul de zăpadă la Bâlea Lac a ajuns, joi dimineaţa, la 2,6 metri înălţime.

„În urma ninsorilor din ultimele ore a fost emisă o avertizare de avalanşă de grad 5 din 5 la altitudini de peste 1.800 metri în Făgăraş, iar sub 1.800 este gradul 4. SPJ Salvamont Sibiu recomandă turiştilor să nu se aventureze în zone montane, să evite drumeţiile cât şi practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone”, a anunţat Salvamont Sibiu.

De asemenea, risc de avalanșă de nivel 4 se întregistrează și în munții Bucegi. O avertizare de nivel moderat a fost emisă si pentru Munții Rodnei, Bistriței,Ceahlău, Călimani, Parâng, Șureanu, Țarcu, Godeanu, Vldeasa, Muntele Mare și Gilău.

Prognoza meteo la munte

În următoarele ore, în zonele montane vremea va fi rece, geroasă noaptea și în cursul zilei de mâine la altitudini mai mari de 1700 m. Cerul va fi mai mult noros. Va ninge pe arii relativ extinse în Carpaţii Meridionali și Orientali și pe arii restrânse în rest. Izolat în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură cantităţile de precipitaţii vor atinge și depăși 10-15 l/mp și izolat 20-25 l/mp. Vântul va sufla moderat, din sector nord-vestic la noapte și vestic în cursul zilei de mâine, cu intensificări temporare de 40-50 km/h în majoritatea masivelor și de 80-90 km/h pe crestele din Carpații Meridionali și de Orientali, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada, determinând scăderea semnificativă a vizibilității. Local se va semnala ceaţă asociată și cu depuneri de chiciură. Stratul de zăpadă va creşte îndeosebi în masivele din Carpaţii Meridionali şi de Curbură, transmite meteoromania.ro.