Dacă tot e sezonul haosului în aeroporturi măcar să facem haz de necaz și să (re)vedem care sunt cele mai bune filme ale căror acțiune se petrece în avion. De la turbulențe și până la locul de lângă o persoană complet necunoscută, există o mulțime de situații stresante care apar odată cu zborul cu avionul – și Hollywood-ul a profitat de toate. La greve nu prea s-a gândit.
Filmele ale căror acțiune are loc în avioane se numără printre cele mai înfricoșătoare, amuzante și memorabile din istoria cinematografiei.
The Terminal este o dramo-comedie produsă și regizată de Steven Spielberg, cu Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones și Stanley Tucci în rolurile principale. Filmul este despre un bărbat din Europa de Est care rămâne blocat în terminalul aeroportului John F. Kennedy din New York atunci când i se refuză intrarea în Statele Unite și, în același timp, nu se poate întoarce în țara sa natală din cauza unei lovituri de stat militare.
A fost parțial inspirat din povestea adevărată a șederii timp de 18 ani a lui Mehran Karimi Nasseri în Terminalul 1 al Aeroportului Paris-Charles de Gaulle, Franța, din 1988 până în 2006. În 1988, Mehran Karimi Nasseri a zburat de la Bruxelles la Londra via Paris. Cu toate acestea, el a fost trimis înapoi la Paris deoarece și-a pierdut pașaportul de refugiat. Mehran Karimi Nasseri a locuit în zona de tranzit a Terminalului 1 de la Paris-Charles de Gaulle până în 2006, după ce Franța i-a refuzat intrarea.
Cu Harrison Ford în rolul președintelui Statelor Unite, iubitor de familie și luptător împotriva terorismului, Air Force One este un thriller care se desfășoară aproape în întregime în avionul prezidențial. Harrison Ford vânează teroriști pe culoarele avionului și sunt câteva scene de luptă ușor absurde.
Filmul spune povestea reală a lui Howard Hughes (Leonardo DiCaprio), celebrul regizor de film, bogat și care suferea din cauza unei tulburări obsesiv-compulsivă. Filmul biografic al lui Martin Scorsese durează aproape trei ore, urmărindu-i viața amoroasă și spirala descendentă a bolii sale psihice. Dar, mai presus de toate, acesta este un film despre dragostea unui om de a pilota avioane.
Nu este chiar un „film cu avioane” dar cele mai bune părți din Bridesmaids sunt cele 12 minute care au loc în timp ce avionul e în aer. Lillian (Maya Rudolph) și echipa ei de domnișoare de onoare se îndreaptă spre petrecerea burlăcițelor din Las Vegas și fiecare personaj experimentează propria călătorie emoțională pe propriul său scaun, de la consumul de alcool exagerat și până la flirtul cu un presupus șef de aviație.
Bazat pe o poveste adevărată, filmul lui Steven Spielberg spune povestea lui Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio), un escroc adolescent și a lui Carl Hanratty (Tom Hanks), agentul FBI care îl vânează. Una dintre escrocheriile lui Abagnale presupune să pretindă că este pilot Pan Am, cu tot cu încasarea cecurilor de plată de la Pan Am Airways și plimbările braț la braț cu însoțitoarele de bord.
Filmul se concentrează asupra lui Whip Whitaker (Washington), un pilot alcoolic care aterizează miraculos un avion și reușește să îi salveze pe aproape toți cei aflați la bord, apoi trece printr-un proces public cu privire la dependența sa și la ceea ce s-a întâmplat exact în momentele care au dus la defecțiunea avionului.
Lisa (Rachel McAdams) și Jackson (Cillian Murphy) încep o conversație într-un bar din aeroport, apoi se trezesc că au și locuri unul lângă celălalt într-un avion care zboară spre Miami. Abia după ce avionul părăsește pista de aterizare, Jackson dezvăluie că face parte dintr-o organizație teroristă.
Lansat în 2006, filmul a răspuns în sfârșit la întrebarea care i-a pus pe gânduri pe filosofi timp de secole: Ce s-ar întâmpla dacă băieții răi ar elibera o grămadă de șerpi veninoși în timpul zborului într-un avion comercial? Samuel L. Jackson salvează situația, în timp ce rostește câteva monologuri amuzante.
Tom Hanks joacă rolul eroului al cărui aterizare în râul Hudson în 2009 – cunoscută sub numele de „Miracolul de pe Hudson” – l-a transformat pe c?pitanul Chesley „Sully” Sullenberger într-o celebritate. Adevăratul zbor 1549 a durat doar patru minute, incluzând decolarea de la LaGuardia dar versiunea cinematografică regizată de Clint Eastwood vă va ține în priză mult mai mult timp.