Mirabela Dauer își serbează azi ziua de naștere.10 lucuri pe care nu le știai despre celebra cântăreață

Mirabela Dauer își serbează azi ziua de naștere.10 lucuri pe care nu le știai despre celebra cântăreață

Mirabela Dauer, celebra cântăreață care afermecat generații întregi cu vocea și stilul ei de neegalat,împlinește astăzi, 9 iulie, 73 de ani și este născută în aceiași zi cu alte două mari cântărețe din România: Margareta Pâslaru, Angelea Similea. Chiar dacă este una dintre vedetele care spune lucrurilor pe nume, Mirabela a trăit o viață demnă de un roman și mai sunt încă multe secrete de aflat din viața tumultoasă pe care a trăit-o până la această vârstă.

10lucuri pe care nu le știai despre Mirabela Dauer

A debutat sub pseudonimul deBella Scory

Primul său nume de scenă a fost Bella Scory, o prescuratare a numelui ei de fată, Mirabela Scorțaru.

“Am debutat pe scenă cu numele de Bella Scory. Bella venea de la Mirabela și Scory de la Scorțaru, numele meu real. Că doar nu puteau sã-mi spună Bella Scorțaru, nu era prea sonor pentru scenă, ca să spun așa”, a povestit artista într-un interviu.

Cântăreațaa avut o copilărie marcată de lipsuri și de absența tatălui

Artista a trăit o dramă în copilărie pentru că acrescut fără tată de la 3 la 14 ani. Acesta a lipsit din viața artistei din cauza faptului că a fost arestatde Securitate din motive politice, dintr-o eroare judiciară.

Din cauza lipsei capului familiei, mama Mirabelei Dauer și-a crescut fetele cu greu, iar solista a învățat să aprecieze lucrurile simple.

“Când a fost eliberat, eu aveam 14 ani, eram deja o domnişoară. Când a venit acasă tata, era iarnă, iar eu nu aveam paltonaş. Când a văzut, mi-a făcut mie hăinuţă din uniforma lui kaki de deţinut. Au fost nişte ani grei pentru mama, pentru mine şi pentru sora mea, care este mai mare cu 7 ani decât mine. Ce haine nu-i mai veneau ei, le luam eu, însă pantofii ei nu mi se potriveau, iar ca să-i pot încălţa le puneam vată la vârf. Uneori mâncam doar pâine cu magiun, iar atunci când aveam şi unt era o adevărată sărbătoare”, s-a confesat marea artistă.

Chiar și după ce a devenit celebră, cântăreața a rămas sensibilă la suferința celor din jur.

“Am rămas un om bun, milostiv, căruia îi place să-şi vadă semenii bucuroşi. Am făcut fapte caritabile, chiar dacă nu sunt bogată, dar nu îmi place să mă laud cu asta şi nici nu aştept nimic în schimb. Nu poţi face cuiva un bine şi pe urmă să te baţi cu pumnii în piept să arăţi ce generos eşti tu. Totuşi, am rămas marcată de faptul că nu am avut cu ce să mă îmbrac şi să mă încalţ în copilărie şi acum am acasă nenumărate perechi de pantofi şi piese de îmbrăcăminte, sute, cred”.

Puțină lume știe că vedeta muzicii ușoare românești a fost pasionată de sport în copilărie, fotbalul,baschetulși gimnasticafiind activitățile ei favorite.

Solista și-a dorit dintotdeauna să cânte

Înainte să devină celebră, Mirabela Dauer a cântatmuzică popularăși a studiatla Școala Populară de Artă, undea intepretat piese folclorice din repertoriul Angelei Moldovan.

„Încă de copil am început să cânt. Mai întâi la şcoală, apoi la Casa de cultură Turturele, care era pe lângă Poşta Vitan din Bucureşti. Acolo cânta Orchestra Radio condusă de maestrul Sile Dinicu, iar eu, mică fiind, mă duceam pe lângă ei şi cerşeam atenţie, căutam să mă bage în seamă. Dacă mă dădea cineva afară pe uşă, eu intram pe geam. Eram foarte ambiţioasă, îmi doream foarte tare să cânt„, a dezvăluit cântăreața.

Mirabela Dauer crede că nu și-a găsit marea dragoste

Chiar dacă a fost căsătorită de două ori, cu Mircea Dauer şi Traian Popovici, însă nu crede că nu și-a întâlnit sufeltul pereche.

“Nu l-am găsit niciodată, dar nici nu l-am căutat. Iar acum nu cred că mai am timp pentru aşa ceva, nu mă mai interesează. Mă consider o persoană împlinită aşa cum sunt acum

Mirabela Dauera vrut să se calugărească

Cântăreața este evreică la orgini, însă la vârsta de 40 de ani a trecut la ortodoxie și a vrutsă renunțe la cariera sa muzicală pentru a se călugării. Chiar dacă s-a declaratfascinată de această religie, motivu care a împins-o să aderea la ea a fost fatul căs-a gândit că nu va avea cine să o înmormânteze când va muri, având în vedere că toțiprietenii ei sunt creștini.Totuși, ea păstrează în sufelet ambele religii, mai ales din respect pentru familia eicareîncă trăiește în Israel.

„Mă gândisem și unde să merg. La Mănăstirea Nămăeşti, la Câmpulung. Bine că mi-a dat Dumnezeu minte și nu am făcut asta. Poate era păcat. Bine că mi-am dat seama că nu era bine să fac asta” a spus artista.

Cântăreața a fost victima violenței domestice

Căsnicia Mirabela Dauer cuTraian Popovici,fostregizor de la TVR, s-a transformat într-un coșmar. Soțul deveniseviolent și o amenința frecvent cu moartea, ira o dată chiar abătut-ocu un fier de călcat, acuzând-o că are o aventură cu un chitarist.

Artista și-a pierdut fiul la divorț

Fiul Mirabelei Dauer, născut la câteva zile de la cutremurul din 1977,a fost dat în grija tatălui de la vârsta dedoi ani, după procesul de divorț, irar faptul că nu i s-a permis să îl crească le-a afectat iremediabil relația mamă-fiu. Această pierdere l-a afectat extrem de tare și pe tatăl ei, care a paralizat de supărare.

„Tatăl meu a parlizat din cauza asta. El îl adora pe Nanu. Când mi-au luat copilul şi a văzut ce tristă eram, atâta tristreţe a adunat în el…S-a întors cu faţa la perete şi a murit”, a povestit Mirabela.

Mirabela Dauer a urcat pe scena de la Electric Castle

În 2017, ea a urcat pe scena Festivalului Electric Castle, care are loc în fiecare an la castelul Banffy din Cluj. Alături de Corina Chiriac a suținut un moment artistic dedicat muzicii uşoare româneşti a anilor ‘70 –’80. La final, artista a plâns de fericire și de emoții, după ce a realizat că tineri de la festival erau la curent cu versurile melodiilor sale. Ea a declarat că tocmai și-a dat seama că a devenit nemuritoare.

Vocea Mirabelei Dauer a trecut dincolo de granițele țării

În 1974, pe vremea când era una dintre cele mai iubite artiste din țară, Mirabela Dauer a cuerit și inimile polonezilor și a avut mai multeapariţii în emisiuni difuzate de posturi Tv dinVarşovia, Krakovia şi Katovice.

Mirabelei Dauer i-a fost extirpat un rinichi

La începutul anului 2018, artsitei i-afost extirpat un rinichi, din cauză că dezvoltase o tumoare canceroasă.

Urmăriți B1TV.ro și pe