7 lucruri pe care oamenii cu un mental puternic nu le fac niciodată. Sfaturile unui psihoterapeut pentru o stare de bine

7 lucruri pe care oamenii cu un mental puternic nu le fac niciodată. Sfaturile unui psihoterapeut pentru o stare de bine
Foto: Pixabay

Unele persoane cred că a fi puternic înseamnă să poți face orice. De fapt, oamenii cu un mental puternic nu simt nevoia să le facă pe toate și nici să mulțumească pe toată lumea. În schimb, ei își pun timpul și energia în slujba acelor lucruri care contează cu adevărat. Acești oameni resping din start acțiunile și aspectele care le pot distrage atenția de la obiectivele cu adevărat importante și refuză să-și irosească energia în lucruri care chiar nu contează.

Lucruri pe care oamenii cu un psihic puternic nu le fac niciodată

Amy Morin, psihoterapeut și autoare de bestselluri internaționale, a realizat pentru Business Insider o listă cu șapte lucruri pe care oamenii de succes și cu un mental puternic nu le fac niciodată.

Oamenii puternici nu se preocupă de ce gândesc alții

Faptul că îți faci griji de ce ar putea crede alții despre tine, de judecata celor din jur, îți poate afecta fiecare aspect al vieții tale, de la ce îmbrăcăminte porți azi, la modul în care alegi să-ți crești copiii. Te împiedică să-ți asumi riscuri și să faci lucruri ce ți-ar putea atrage criticile sau respingerea celor din jur. De exemplu, ai putea renunța la a mai aplica pentru un job mai bine plătit, de teama că angajatorul te va respinge.

Oamenii cu un mental puternic au alte obiective decât să-i facă pe alții fericiți. Sunt încrezători în ei și au grijă ca prioritățile lor să se suprapună doar cu valorile pe care le au. Ei își canalizează energia spre a-și atinge obiectivele și spre a fi cei mai buni în domeniul lor, indiferent de ce ar putea crede alții.

Oamenii puternici nu fac din țânțar armăsar

N-o să vezi niciodată un om cu un psihic puternic chinuindu-se în analize interminabile și întorcând problemele pe toate fețele. Astfel de persoane niciodată nu stau prea mult pe gânduri, ci evaluează atent fiecare opțiune și apoi trec la fapte.

Ei sunt conștienți de riscurile pe care și le asumă și de faptul că orice variantă ar alege nu va fi totul perfect. În același timp, au încredere că se vor descurca orice s-ar întâmpla.

Oamenii cu un mental puternic nu se învinovățesc

Persoanele cu adevărat puternice își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor. Pe de altă parte, nu consumă mult timp învinovățindu-se.

Ele refuză să se blameze și să se autopedepsească pentru greșelile lor, deoarece sunt conștiente că o astfel de atitudine nu are cum să le ajute. În schimb, ele sunt conștiente că dacă au grijă de ele și se iartă, data viitoare se vor descurca mai bine.

Persoanele puternice nu-și doresc ca lucrurile să fi fost altfel

Dacă visezi cu ochii deschiși la cum ar fi putut sta lucrurile nu vei rezolva nimic, doar te vor bântui resentimentele și regretele. Dacă, de exemplu, îți consumi energia părându-ți rău că părinții nu s-au comportat cu tine într-un anumit fel sau că șeful tău ți-a mai dat un proiect în plus la care să lucrezi, nu vei schimba cu nimic aceste situații, ci doar vei pierde timpul și vei rata noi oportunități.

În astfel de situații, oamenii puternici își folosesc timpul și energia pentru a găsi și profita de acele aspecte ce pot fi benefice.

Oamenii cu un mental puternic nu-și plâng de milă

Persoanele puternice nu se tem de sentimentele lor și nu-și neagă supărările. Pe de altă parte, nici nu dezarmează și nu se dau bătute. În loc să piardă timpul plângându-și de milă, ele găsesc diverse metode de a-și alunga tristețea. De exemplu, fac o alergare prin oraș sau discută cu o persoană de încredere.

Chiar și când le e foarte rău, acești oameni găsesc puterea să vadă lucrurile pentru care trebuie să fie recunoscători. Ei se concentrează pe ce au de oferit, în loc să insiste pe ce ar trebui să primească.

Oamenii puternici nu se plâng celor care oricum nu-i pot ajuta

Contrar opiniei generale, să te plângi tuturor de probleme tale nu se ajută să elimini frustrările, ba chiar ți le alimentează.

În loc să discute la nimereală cu cineva în speranța iluzorie că se descarcă, persoanele puternice aleg să se adreseze celor care chiar îi pot fi de ajutor în problema cu care se confruntă. Fie că se plâng șefului sau unui prieten, măcar nu-și pierd timpul cu discuții care nu le sunt de folos.

Oamenii cu mentalul puternic nu fac fixații pe lucruri pe care nu le pot repara

Unii oameni rămân blocați în situații care i-au supărat pentru că tot rememorează acțiunile și dialogurile și tot reanalizează problemele cu care sau confruntat.

În loc să consume timp și energie cu lucruri oricum trecute, ce nu mai pot fi schimbate, oamenii puternici se dedică gestionării propriilor emoții. Ei fac lucruri concrete pentru a reveni la starea de bine: de exemplu, practică yoga sau fac o plimbare în natură. Totodată, ei acceptă că trecutul nu poate fi schimbat și se concentrează pe a obține tot ce e mai bun din situațiile viitoare.

De multe ori, e greu să scăpăm de obiceiurile care ne strică starea de bine sau ne împiedică să depășim mai repede dificultățile pe care le avem. Totuși, în momentul în care admitem că avem aceste obiceiuri dăunătoare, deja am făcut un prim pas important în anularea lor. E nevoie de timp și energie dar, cu practică intensă, orice persoană se poate educa să se concentreze doar pe lucrurile care contează cu adevărat.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)