Achizițiile publice făcute în pandemie de Ministerul Sănătății, anchetate de o comisie parlamentară specială. Inițiativa aparține AUR. Cine a votat împotrivă

Achizițiile publice făcute în pandemie de Ministerul Sănătății, anchetate de o comisie parlamentară specială. Inițiativa aparține AUR. Cine a votat împotrivă
Foto: Inquam Photos / George Călin

Camera Deputaților a aprobat miercuri, prin vot, înființarea unei comisii speciale care să ancheteze toate achizițiile publice făcute în perioada pandemiei de Ministerul Sănătății, spitalele și instituțiile din subordinea sa. Inițiativa aparține AUR și a fost votată de toate partidele, cu excepția PNL și UDMR, formațiunile care erau la guvernare anul trecut, notează G4Media.

Comisie pentru verificarea achizițiilor din pandemie, votată în Camera Deputaților

Hotărârea pentru înființarea comisiei a primit 207 de voturi ”pentru”, 82 ”împotrivă” și o abţinere. 10 parlamentari nu au votat.

George Simion, liderul deputaților AUR, a declarat că această comisie se impune date fiind numeroasele informații și polemici apărute în spațiul public referitoare la achiziţiile în regim de urgenţă.

Deputații AUR și-au desemnat reprezentanții în comisie, iar până săptămâna viitoare urmează ca restul grupurilor parlamentare să facă propunerile lor, notează Agerpres.

Cum va funcționa comisia specială ce va verifica achizițiile din pandemie

Comisia parlamentară specială urmează să verifice achizițiile de consumabile, materiale de protecție, măști și aparatură medicală realizate în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României, de către Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, alte instituţii din subordinea MS.

Forul va fi format din 15 membri, iar după 90 de zile de activitate aceștia trebuie să vină cu un raport despre modul în care a fost cheltuit banul public.

Membrii comisiei se vor putea consulta cu specialiștii, dat aceștia nu vor avea drept de vot.