Adrian Câciu: Este o amânare de plată a ratelor, nu o scutire. Criteriul principal va fi creșterea cheltuielilor per familie sau a costurilor la utilități per companie cu 25%. Ordonanța va fi avizată și de BNR (VIDEO)

Adrian Câciu: Este o amânare de plată a ratelor, nu o scutire. Criteriul principal va fi creșterea cheltuielilor per familie sau a costurilor la utilități per companie cu 25%. Ordonanța va fi avizată și de BNR (VIDEO)
Foto: Guverul României / Facebook

Amânarea plății ratelor va avea drept criteriu principal creșterea cheltuielilor per famile sau a costurilor la utilități per companie cu 25%, a explicat ministrul Finanțelor Adrian Câciu, la capătul ședinței de Guvern de miercuri.

Adrian Câciu, precizări despre măsura pentru amânarea plății ratelor

„La discuția inițială am și spus că această măsură a rămas în analiză, chiar fiind întrebat ce facem cu această măsură, ea fiind anunțată inițial ca posibilă soluție. Acum, în ultima ședință de coaliție, s-a luat această decizie să intrăm cu măsura în implementare, cu o ordonață de urgență, un moratoriu pentru amânarea ratelor la credite atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice”, a explicat oficialul.

Ministrul Finanțelor a precizat că măsura nu este „pentru toată lumea”.

„Evident, nu este o măsură pentru toată lumea. Este o măsură pentru cei care au dificultăți în plata ratelor, este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o va face, fiecare dintre cetățeni, pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate, se va prelungi într-adevăr scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit – nu este o scutire de plată, (ci) este o amânare de plată”, a adăugat Adrian Câciu.

Măsura din 2020 a avut drept criteriu principal scăderea veniturilor – în schimb, cea din prezent se referă la creșterea cheltuielilor.

„Schimbarea de paradigmă față de moratoriul din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea ca și criteriu creșterea cheltuieilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilități. Ne încadrăm în ceea ce înseamnă și situația care a apărut între timp. Practic, costul lunar este afectat de prețurile de la energie, prețurile de la combustibil, dar și de la alte materiale”, a continuat ministrul.

Întrebat dacă persoanele în cauză vor fi nevoite să vină cu documente care să ateste că le-au crescut cheltuielile, el a răspuns: „Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună în discuțiile cu sistemul bancar”.

„Această ordonanță va fi avizată și de Banca Națională, care va emite și o metodologie, iar în această ordonanță vom avea și un punct de vedere de la Asociația Română a Băncilor raportat la momentul acesta, pentru că mai avem un punct de vedere al Asociației Române a Băncilor dat la momentul în care s-a negociat această măsură cu întreg sistemul bancar”, a mai spus Adrian Câciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe