Adrian Chensoiu: La Ministerul Agriculturii noi nu facem prețuri, ci venim cu politici agricole ca să menținem fermierii în producție. În ultimii 20-30 de ani am devenit deficitari în zona de procesare (VIDEO)

Adrian Chensoiu: La Ministerul Agriculturii noi nu facem prețuri, ci venim cu politici agricole ca să menținem fermierii în producție. În ultimii 20-30 de ani am devenit deficitari în zona de procesare (VIDEO)
Foto: Facebook @ Adrian Ionuț Chesnoiu

Ministerul Agriculturii nu face prețuri, ci vine cu politici agricole destinate fermierilor astfel încât să îi mențină în producție, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, joi, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Adrian Chesnoiu, pe B1 TV: „Am trecut de la o agricultură centralizată sub comanda statului, la o agricultură a privatului”

„La Ministerul Agriculturii, am declarat de foarte multe, noi nu facem prețuri, noi venim cu politici agricole destinate fermierilor astfel încât să îi menținem în producție. România produce – și încă producem alimente. Zona în care, din păcate, în ultimii 20-30 de ani am devenit deficitari a fost zona de procesare, pentru că rând pe rând s-au închis fabrici de producție și ele în mod normal ar fi trebuit să fie înlocuite de unități noi, tehnologizate, făcute de mediul privat”, a declarat social-democratul.

Oficialul spune că România postdecembristă a trecut „de la o agricultură centralizată sub comanda statului, la o agricultură a privatului”.

„Chiar vreau să vă spun că m-a ros foarte mult acest lucru în decembrie, atunci când am preluat mandatul de ministru, am descoperit o ordonanță 13 din 1997, premier domnul Victor Ciorbea și garnitura, și cabinetul dumnealui, care prevedea că luăm un împrumut de 350 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional să restructurăm agricultura. Ce însemna restructurarea – 1.500 de societăți de producție agricolă trebuiau lichidate sau privatizate, 50 de societăți de piscicultură, unitățile de semințe, Semrom și Comcereal, trebuiau lichidate sau privatizate. Toate lucrurile acestea, dacă nu s-a pus nimic în locul lor în timp real…”, a continuat el.

Aderarea la UE ne-a prins descoperiți la capitolul capacități de producție, crede ministrul.

„După ce am aderat la Uniunea Europeană, s-a deschis o piață comună în care țările care n-au avut capacități de producție rentabile au avut cel mai mult de pierdut, pentru că s-a importat fără niciun fel de control din partea statului în rețelele alimentare, și atunci ne-au prins descoperiți”, a mai afirmat Adrian Chesnoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)