Adrian Năstase, despre PSD: Mulţi oportunişti sau şobolani vor sări din barcă

Adrian Năstase, despre PSD: Mulţi oportunişti sau şobolani vor sări din barcă
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul premier și lider PSD, Adrian Năstase, consideră că social-democrații au pierdut guvernarea după un șir de greșeli pe care ei înșiși le-au făcut. Succesul moțiunii de cenzură de joi, consideră Năstase, este o oportunitate pentru PSD să treacă printr-un proces de reformare, de reconstrucție internă.

„Prin votul la motiune s-a incheiat o perioada de decizii eronate ce au dus la pierderea guvernarii”, a scris Adrian Năstase, pe blogul său.

Una dintre greșeli i-a aparținut lui Liviu Dragnea, fostul președinte de partid, care, în loc să propună pe listele la parlamentare oameni compentenți, a pus politicienii din cartea sa de telefon: „O analiza a greselilor comise va fi facuta, fara indoiala. As mentiona, intre altele, configurarea, de catre Dragnea, a listelor PSD pentru parlamentare, liste bazate pe agende de telefon si pe interese clientelare – ceea ce a permis tradari si tranzactionism, lipsa de vointa si de coerenta in parlament. Au lipsit de pe aceste liste personalitati marcante, in special in domeniul juridic. „Masa de manevra” gandita de Dragnea s-a imprastiat in functie de bataia vantului. Nu vreau sa invart cutitul in rana dar acest al doilea semnal de alarma trebuie luat in calcul foarte serios”.

Adrian Năstase mai crede că Dăncilă a fost aruncată în cursa pentru prezidențiale de către baronii partidului, care acum o vor ataca, susținând că ei n-au fost de acord: „Baronii partidului, la fel ca si in cazul candidaturii lui Ponta, au facut presiuni asupra ei sa candideze, considerand ca cel mai mare partid social-democrat din Europa nu-si poate permite sa nu aiba propriul candidat la prezidentiale. Acum, probabil, unii dintre ei o vor ataca pe Dancila, considerand ca ei nu erau de acord”.

„Unii dintre liderii partidului vor incerca sa se agate de putere, poate vor mai ciupi cateva luni de benficii, alaturi de Ponta, Tariceanu, Basescu. Ar fi o mare greseala. Partidul are nevoie de o strategie pe termen mai lung. O noua politica de cadre, idei coerente de politici publice, o asumare clara a optiunii de stanga, departamente functionale, o structura dinamica de tineret (tradarea presedintelui acestei structuri ar trebui sa dea de gandit)”, a mai scris fostul lider social-democrat, pe blogul său.

În toată această situație, consideră Năstase, există și o parte bună pentru PSD: „”Avantajul” votului de ieri este ca partidul va trece printr-o „naparlire” necesara. Multi oportunisti sau sobolani vor sari din barca. Chiar si unii din apropierea fostului premier”.