Ajutor umanitar pentru Republica Moldova: România va trimite peste Prut echipamente de protecție sanitară în valoare de aproximativ 11 milioane de lei (VIDEO)

Ajutor umanitar pentru Republica Moldova: România va trimite peste Prut echipamente de protecție sanitară în valoare de aproximativ 11 milioane de lei (VIDEO)
Foto: facebook.com/mapn.ro

România va acorda Republicii Moldova un ajutorumanitar de aproximativ 11 milioane de lei. Este vorba despre materiale sanitare care vor fi trimise zilele următoare vecinilor de peste Prut în contextul pandemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut, miiercuri, de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

România va acorda Republicii Moldova un ajutor umanitar de aproximativ 11 milioane de lei, constând în echipamente de protecție sanitară

„Aş vrea să fac un anunţ despre sprijinul pe care îl acordăm autorităţilor din Republica Moldova, în efortul de combatere a pandemiei COVID-19. Ştiţi foarte bine că urmare a vizitei preşedintelui României în Republica Moldova şi a activării mecanismului european de protecţie civilă, în data de 4 februarie 2021, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern cu titlul gratuit pentru autorităţile din Republica Moldova. Delegaţia României participantă la misiune va fi formată din reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din 8 persoane, iar transportul se va asigura în perioada 11-13 februarie”, a spus prim-ministrul.

Ajutorul umanitar va consta în ”echipamente de protecţie medicală, respectiv 1,5 milioane măşti chirurgicale, 100.000 măştii FFP 3, 100.000 de combinezoane, 100.000 de mănuşi nesterile”, a mai precizat Florin Cîțu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Maia Sandu, discuții cu Florin Cîțu, la București, despre felul în care România poate ajuta Republica Moldova să aibă acces la vaccinul anti-COVID

Pe 3 februarie, președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat pentru câteva ore la București, ocazie cu care a avut o întrevedere cu Florin Cîțu. Subiectul principal al discuției dintre cei doi oficiali a fost legat de modul în care România poate aajuta Republcia Moldova să aibă acces cât mai rapid la vaccinul anti-COVID-19.

„Aflându-mă câteva ore la București în drum spre Paris, am avut o scurtă întrevedere cu Prim-ministrul României,Florin Cîțu. I-am mulțumit domnului Cîțu pentru deschiderea și bunăvoința cu care Guvernul României sprijină Republica Moldova, mai ales în aceste vremuri grele pentru toți.Subiectul principal al discuției a fost, bineînțeles, modul în care România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-Covid-19. Premierul Cîțu ne-a asigurat că sunt analizate toate pârghiile posibile în acest sens, stoparea pandemiei fiind un subiect de securitate nu doar națională, ci și europeană. Prim-ministrulFlorin Cîțum-a informat, totodată, că într-un timp foarte scurt Guvernul României va transmite Republicii Moldova și alte ajutoare”, preciza atunci, Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a efectuat o vizită oficială la Chișinău după ce Maia Sandu a preluat preșdinția Republicii Modova.

”Doresc să subliniez în mod special că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. Prezența mea astăzi aici, investițiile realizate dezinteresat de România și asistența semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru”, a precizat atunci Klaus Iohannis.