Alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria pe 2 octombrie. Este al patrulea scrutin de acest gen în mai puțin de doi ani pentru țara de la sud de Dunăre

Alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria pe 2 octombrie. Este al patrulea scrutin de acest gen în mai puțin de doi ani pentru țara de la sud de Dunăre
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele bulgar Rumen Radev a programat alegerile anticipate pentru data de 2 octombrie, atunci când bulgarii vor fi așteptați la urne pentru al patrulea scrutin parlamentar în mai puțin de doi ani. Decizia a fost luată luni și vine ca urmare a moțiunii de cenzură din iunie, care a condus la căderea guvernului condus de reformistul Kiril Petkov, transmite Reuters.

Alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria pe 2 octombrie, a anunțat președintele Rumen Radev

Cu această ocazie, Rumen Radev l-a desemnat pe fostul ministru al muncii Galab Donev să conducă un guvern interimar care va fi instalat pe 2 august și va rămâne în funcție până la formarea unui nou cabinet, după alegerile anticipate. Prioritățile guvernului interimar vor fi prezentate marți de președintele Bulgariei, au anunțat reprezentanții săi.

Țara de la sud de Dunăre se confruntă cu o inflație tot mai mari, cu incertitudini legate de aprovizionarea cu gaze naturale, dar și cu alte efecte ale războiului din Ucraina.

Numirea lui Galab Donev (55 de ani), un consilier prezidențial pe politici sociale, a fost interpretată drept un semnal că protejarea gospodăriilor în fața scumpirilor la energie și alimente va fi o prioritate pentru guvernul interimar de la Sofia.

Demersul ar putea să implice și reînnoirea importurilor de gaz rusesc, și repararea relațiilor diplomatice cu Moscova, care au fost destul de tensionate în mandatul lui Kiril Petkov.

Kiril Petkov a expulzat 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor suspiciuni de spionaj și a refuzat să plătească în ruble pentru gazul rusesc, ceea ce a determinat Moscova să închidă robinetul pentru o țară aproape complet dependentă de gazul rusesc.

De atunci au eșuat trei încercări de a forma un nou guvern, ceea ce a acutizat criza politică, o criză care ar putea să pună în pericol miliarde de euro din facilitatea europeană de redresare și să arunce în aer planurile țării balcanice de a trece la moneda euro din 2024.

Urmăriți B1TV.ro și pe