Alexandru Muraru: Cred cu tărie că cea mai bună variantă e un guvern în jurul PNL, cu USR și UDMR. Noul protocol de coaliție trebuie să prevadă întărirea rolului primului-ministru (VIDEO)

Alexandru Muraru: Cred cu tărie că cea mai bună variantă e un guvern în jurul PNL, cu USR și UDMR. Noul protocol de coaliție trebuie să prevadă întărirea rolului primului-ministru (VIDEO)
Foto: Facebook @ Alexandru Muraru

Deputatul PNL Alexandru Muraru, consilier al prim-ministrului interimar Florin Cîțu, consideră că soluția optimă este refacerea fostei coaliții, însă spune că e nevoie de un protocol de colaborare mult mai clar, mai ferm și mai coerent, care să cuprindă inclusiv sancțiuni ferme pentru blocarea proiectelor guvernamentale sau pentru declarații împotriva premierului.

Alexandru Muraru: Prima opțiune a noastră, a PNL, trebuie să fie refacerea coaliției de centru-dreapta

„Criza politică și guvernamentală trebuie să înceteze. Cred cu tărie că cea mai bună variantă pentru România este un guvern în jurul PNL, cu USR și UDMR. Prima opțiune a noastră, a PNL, trebuie să fie refacerea coaliției de centru-dreapta. Dar această nouă coaliție trebuie să aibă un protocol mult mai clar, mai ferm și mai coerent pentru că neînțelegerile care au dus la spargerea alianței să își găsească o rezolvare instituțională, nu politică. De exemplu, cred că noul protocol trebuie să prevadă, ca în Germania, sancțiuni ferme pentru blocarea proiectelor guvernamentale sau declaratii împotriva primului ministru. Nu poți ca dimineața să mergi la ședința de guvern cu partenerii de guvernare, iar seara să mergi la emisiuni TV să înjuri primul-ministru”, a scris liberalul, vineri, pe Facebook.

Președintele PNL Iași a subliniat că noul protocol trebuie să prevadă întărirea rolului pe care îl are premierul.

„Acest nou protocol trebuie să prevadă întărirea rolului primului-ministru, iar partidele trebuie să se angajeze sa respecte rolul de mediator al sefului statului, omul politic cu cea mai mare legitimitate. De exemplu, un proiect cum a fost programul de investiții Anghel Saligny pe care am insistat să-l implementăm nu trebuie blocat doar pentru că un partid vrea să îi pedepsească pe cei din mediul rural. Acel moment trebuie să reprezintă o lecție pentru o nouă majoritate PNL-USR-UDMR”, a adăugat Alexandru Muraru.

Klaus Iohannis a anunțat joi seară că va convoca runda de consultări formale abia după ce se va cristaliza o majoritate din discuțiile pe care le poartă formațiunile parlamentare, „o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern”. Potrivit Președintelui, „este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate”.

Liberalii se vor reuni luni într-o ședință de Birou Politic Național, când cel mai probabil vor stabili și formula de intrare la guvernare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:13 - Peste 149 de polițiști au fost răniți și 172 de persoane au fost arestate în timpul protestelor împotriva reformei pensiilor din Franța
09:05 - Poliția Locală Brașov cere schimbarea legii în cazul oamenilor fără adăpost. Vrea ca aceștia să poată fi duși în centrele de zi: „95% refuză să se deplaseze și să primească serviciile”
09:02 - Rodica Popescu Bitănescu a dezvăluit drama care i-a marcat copilăria: „Am ajuns piele și os. Foamea m-a înnebunit. Am crescut cu atac de panică”
08:57 - Armata SUA a lansat lovituri aeriene în Siria, după ce un atac cu dronă iraniană a ucis mai mulți soldați americani
08:51 - Continuă disputa între China și SUA din cauza unui distrugător de rachete american aflat în Marea Chinei de Sud
08:48 - Vica Blochina și Bianca Drăgușanu, la cuțite: „Ai înțeles total greșit! Puteai să mă suni, să mă întrebi”
08:41 - Marcel Boloș: „Rotativa guvernamentală ar trebui amânată după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR” / Despre implementarea reformelor: „Flexibilitatea Comisiei Europene tinde spre zero”
08:36 - Trei mașini s-au făcut scrum într-o parcare din Vâlcea. Momentul în care piromanul a dat foc surprins pe camerele stradale (VIDEO)
08:25 - Situație neașteptată pentru Mihai Bobonete într-o benzinărie / O angajată l-a confundat cu un alt artist și l-a luat la rost: „E păcat de tatăl dumneavoastră, că se răsucește în mormânt”
08:15 - Patru focare de COVID 19 la Spitalul Județean Sibiu: Cel mai mare are 30 de cazuri