Alexandru Rafila: Testările sunt insuficiente în unele județe, lucru sesizat și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar doar constatat, nu și rezolvat / Evident, ne găsim într-o situație limită (VIDEO)

Alexandru Rafila: Testările sunt insuficiente în unele județe, lucru sesizat și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar doar constatat, nu și rezolvat / Evident, ne găsim într-o situație limită (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că evoluația epidemiei de coronavirus în România e îngrijorătoare, iar dacă numărul de infectări va continua să crească în același ritm, atunci „evident că va fi depășită capacitatea de îngrijire în Terapie Intensivă”. Rafila a mai spus că ar trebui regândit sistemul de împărțire a unităților medicale în spitale COVID și non-COVID și i-a reproșat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, faptul că a remarcat testarea insuficientă, dar nu a făcut nimic pentru a rezolva această problemă.

Alexandru Rafila, îngrijorat de evoluția epidemiei de coronavirus. Deputatul critică lipsa de reacție a Ministerului Sănătății

Dinamica situației e „preocupantă, chiar îngrijorătoare pentru că aceste cifre 5.000 – 6.000 de cazuri pe zi poate nu spun prea multe, dacă comparăm ce era în lunile octombrie – noiembrie. Dar vedem că nivelul de solicitare a sistemului de sănătate e similar”, a declarat Rafila, pentru B1 TV.

Deputatul PSD a reproșat apoi ministrului USR-PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu, faptul că nu a făcut nimic pentru a crește capacitatea de testare: „Evident că lucrul ăsta se datorează unei testări insuficiente în unele județe din țară, lucru sesizat de altfel și de ministrul Sănătății, dar doar constatat, nu și rezolvat sau cel puțin să existe o intenție legată de rezolvarea acestei situații”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Evident, ne găsim într-o situație limită. Gândiți-vă la o evoluție cu o creștere de 20% a mediei în fiecare săptămână, media zilnică mă refer, am avut 4.000, 5.000, 6.000 de cazuri acum și probabil dacă va mai crește așa câteva săptămâni, evident că va fi depășită capacitatea de îngrijire în Terapie Intensivă. Eu vă spun în București care e situația și e la limită: avem mulți pacienți care ar trebui să fie la ATI la ”Balș” și nu au unde să meargă”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Profesorul a susținut apoi că ar trebui regândit sistemul de împărțire a spitalelor în COVID și non-COVID: „Și mai e o problemă legată de un număr mare de cazuri care necesită îngrijire fără terapie intensivă și care, în actualul sistem de organizare, ajung cu greu în spitale. Probabil trebuie regândit rapid acest sistem cu spitale COVID și non-COVID iar în spitalele multidisciplinare, județele, municipale ar trebui să se organizeze zone care să permită tratamentul acestor pacienți, dar distinct de tratamentul celor care au alte afecțiuni și care trebui să aibă în continuare acces la servicii de sănătate”.

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)