ANRE discută joi cu furnizorii de energie despre declarațiile pe care trebuie să le depună consumatorii pentru a beneficia de plafonare / Furnizorii spun că 9 milioane de consumatori trebuie să depună cereri, ANRE îi contrazice

ANRE discută joi cu furnizorii de energie despre declarațiile pe care trebuie să le depună consumatorii pentru a beneficia de plafonare / Furnizorii spun că 9 milioane de consumatori trebuie să depună cereri, ANRE îi contrazice
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Legea privind plafonarea prețurilor la energie abia a fost promulgată, dar deja au apărut noi probleme. Furnizorii susțin că toți cei nouă milioane de consumatori trebuie să depună declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de preț plafonat. În schimb, ANRE susține că sunt doar patru categorii care trebuie să depună aceste declaraţii, iar cei care au contract pentru locul de consum nu trebuie să facă nimic. Joi urmează să aibă loc o discuție între reprezentanții ANRE și furnizori.

Zoltan Nagy Bege (ANRE), explicații despre plafonarea prețurilor la energie

„În niciun caz consumatorii finali care au un singur loc de consum nu trebuie să depună cerere sau deplaraţie pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonare. Absolut toţi cei care au un singur loc de consum vor beneficia automat, fără să facă absolut niciun demers, cu condiţia să se încadreze în tranşele de consum prevăzute în lege. (…)
Toţi cei care au contract pentru locul de consum nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de plafonare”, a insistat Zoltan Nagy Bege, vicepreședinte ANRE, la Prima News, potrivit News.ro.

El a explicat apoi că, pentru a beneficia de plafonul 0.68 de bani pe kw, trebuie să depună cerere şi declaraţie pe proprie răspundere consumatorii care au dispozitive medicale, familiile cu minim trei copii şi familiile monoparentale.

„A patra categorie care ar putea să fie vizată de obligaţia de a depune cerere este acea categorie care are mai multe locuri de consum”, a punctat reprezentantul ANRE.

În cazul tuturor acestora din urmă, plafonarea se va aplica în prima lună după depunerea cererii.

Dacă cineva are mai multe locuri de consum, furnizorul trebuie să-l încadreze la plafonare pentru locul de consum care corespunde şi cu adresa de domiciliu din buletin. Dacă respectiva persoană vrea să beneficieze de plafonare pe preț la alt loc de consum, atunci va trebui să depună o cerere şi să specifice furnizorului pentru care loc de consum vrea plafonare.

Discuție ANRE – furnizori de energie despre plafonarea de preț

Zoltan Nagy Bege a precizat o discuție cu furnizorii pe acest subiect va avea loc chiar joi: „Sper să lămurim aceste probleme şi să ajungă şi ei la concluzia că doar în anumite situaţii sunt obigaţi clienţii să depună declaraţii şi cereri. Dacă după discuţia de mâine ajungem la concluzia că ar fi nevoie de reglementare din partea ANRE, nu vom ezita să facem”.

Anterior, Asociația Energia Inteligentă și furnizorii au avertizat că circa 9 milioane de consumatori ar trebuie să depună declarații pe propria răspundere în următoarele două săptămâni dacă vor să beneficieze de preț plafonat la energie. Cei care nu vor trimite aceste declarații vor achita prețul de 1,3 lei/kWh, adică vor achita cu 60 – 90% mai mult pentru energia consumată.

Urmăriți B1TV.ro și pe