Antony Blinken, în București: „Noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra” / Nicolae Ciucă: „Parteneriatul strategic România – SUA a atins cel mai înalt nivel din istoria sa” (VIDEO)

Antony Blinken, în București: „Noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra” / Nicolae Ciucă: „Parteneriatul strategic România - SUA a atins cel mai înalt nivel din istoria sa” (VIDEO)
Captură Video: Guvernul României / Facebook

Antony Blinken, șeful diplomației americane, a declarat marți, la București, că alianța dintre Statele Unite și România e una de neclintit, bazată pe valori comune pe care le apărăm împreună. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a punctat că parteneriatul strategic dintre cele două țări e la cel mai înalt nivel din istoria sa.

Blinken, declarații la București despre relația SUA – România

„E minunat să revin la București. Am mai fost aici la București când președinții Clinton și Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment când poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. (…)

Noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra. Am construit relații puternice și în economie, inclusiv în energie, și avem relațiile interpersonale, în domeniul academic și cultural”, a declarat Antony Blinken.

Ciucă, despre Parteneriatul Strategic România – SUA

Despre valorile ce ne unesc a vorbit și premierul Nicolae Ciucă.

„Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa de un sfert de secol. În 1997 s-a născut o generație care s-a maturizat odată cu acesta. Sunt convins că această generație va face tot ce-i stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice.

Prezența dvs aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic dintre SUAși România și vă asigur că Guvernul României va face tot ce-i stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat.

Vă mulțumesc pentu angajamentul SUA, pentru prezența Armatei SUA în România!”, i-a transmis Ciucă lui Blinken.

Premierul României a ținut să remarce și creșterea investițiilor americane în România.

Cei doi au mers la Ateneul Român, la expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, unde au asistat și la un moment muzical.

Antony Blinken a fost primit și la Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis, și va avea o întrevedere și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. De asemenea, acesta va vorbi și cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, aflat și el în România pentru reuniunea miniștrilor de Externe ai alianței.

Urmăriți B1TV.ro și pe