Asaltul legislativ împotriva CC continuă. Parlamentarii PSD și ALDE, hotărâți să politizeze instituția care a contrazis Puterea / Președintele Klaus Iohannis riscă să fie exclus prin lege

Asaltul legislativ împotriva CC continuă. Parlamentarii PSD și ALDE, hotărâți să politizeze instituția care a contrazis Puterea / Președintele Klaus Iohannis riscă să fie exclus prin lege

EXCLUSIV ONLINE // Majoritatea PSD-ALDE a lansat marți, în Comisia economică din Senat, un nou asalt legislativ împotriva Consiliului Concurenței, una dintre puținele instituții publice încă nepolitizate de Partidul Social Democrat. După ce președintele Consiliului a refuzat să confirme acuzațiile formulate de fostul lider PSD Liviu Dragnea și senatorul ALDE Daniel Zamfir la adresa BNR și a altor organisme, instituția a devenit ținta încercărilor Puterii de restructurare și subordonare politică. Cel mai recent, parlamentarii majorității au propus creșterea numărului de membri ai plenului Consiliului Concurenței, prevedere în urma căreia actualul plen s-ar dizolva de facto după adoptarea propunerii legislative.

Contraziceri cu Puterea: ROBOR și ouă

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a fost criticat în repetate rânduri de liderii PSD și ALDE pentru că a infirmat o serie de informații pe care majoritatea parlamentară își fundamenta atacul la bănci și alte corporații străine.

La finele lui 2018, Consiliul Concurenței a respins acuzațiile privind manipularea dobânzilor de către băncile străine, explicând că nu a primit nicio sesizare de la instituțiile statului cu privire la posibile înțelegeri ilegale între bănci și reamintind că instituția a făcut mai multe recomandări pentru eficientizarea și creșterea concurenței în sectorul financiar, implicit pentru scăderea comisioanelor.

Anterior, Liviu Dragnea declarase că ”sistemul bancar nu sprijină economia”, iar profitul se datoarează exclusiv ”jocului cu ROBOR, pe care îl stabilesc dumnealor (băncile – n.r.)”.

Chirițoiu a desființat și raportul Comisiei economice prezidate de senatorul Zamfir (ALDE) prin care constata manipularea ROBOR, arătând că indicele a crescut ca urmare a unui atac speculativ blocat de intervenția BNR. ”E un document prost, plin de erori și răstălmăciri”, afirma președintele Consiliului Concurenței, atrându-și ostilitatea totală a Comisiei care a și propus demiterea sa.

Dar scandalul ROBOR nu a fost singurul moment în care Consiliul Concurenței s-a poziționat diferit de Putere. Comentariile cu privire la creșterea prețului la ouă, la finalul lui noiembrie 2017, l-au plasat pe șeful CC în opoziție cu Petre Daea, ministru al Agriculturii, care-i sugera să nu se considere ”un păun printre găini”.

După ce Chirițoiu a opinat că ”o creştere de 50% la anumite produse, cum vedem la ouă, nu se poate explica doar prin efectul macroeconomic al deficitului bugetar, deficitului comercial şi al deprecierii cursului”, Daea l-a acuzat că face afirmații împotriva țării și l-a chemat la explicații.

Dumnealui ştie şi ar fi bine să dea explicaţii guvernului, pentru că dumnealui nu este păun printre găini, să-şi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi fie de situaţia reală pe care o are ţara, iar dumnealui se plimbă cu explicaţii, căutând un răspuns peste doi ani când nu mai sunt găinile şi poate nu mai suntem nici noi”, a spus Petre Daea.

O zi mai târziu, Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe președintele Consiliului Concurenței ”pentru efortul susținut în slujba economiei românești, în acord cu principiile de piață liberă care primează în Uniunea Europeană și în economiile dezvoltate ale lumii”.

Eliminarea Președintelui României din mecanismul de numire

Dincolo de confruntările directe cu șeful instituției, pentru Partidul Social Democrat există și miza excluderii Președintelui României din mecanismul de numire a conducerii Consiliului Concurenței.

În prezent președintele și plenul CC sunt numiți de către Klaus Iohannis, la propunerea colegiului Consiliului și cu avizul Guvernului, după audierea în comisiile parlamentare de specialitate, dar propunerea legislativă formulată de majoritatea PSD-ALDE prevede ca noua conducere a instituției să fie învestită de Parlament, deci pe o filieră exclusiv politică.

În plus, Puterea vrea creșterea numărului de membri ai plenului de la 7 la 11 și includerea unor criterii specifice pentru viitorul președinte al CC, precum ocuparea unor ”funcții de conducere cu largi responsabilități” pentru o perioadă de cel puțin 15 ani.

Legislația în vigoare stabilește că membrii Consiliului Concurenţei nu pot face parte din partidele politice și nu pot exercita nicio altă activitate profesională, cu excepția funcţiilor didactice din învăţământul superior, cercetare ştiinţifică şi creaţie literar-artistică. Președintele Consiliului Concurenței are rang de ministru, cei doi vicepreședinții au rang de secretar de stat, iar ceilalți membri patru membri cu statut de consilier de concurență au funcția asimilată celei de subsecretar de stat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”