Asociația de Acreditare din România, prinsă într-o rețea dubioasă de interese. Reacția ministrului Spătaru: „Ministrul Spătaru va face tot ce-i stă în responsabilitate să facă un sistem corespunzător” (VIDEO)

Asociația de Acreditare din România, prinsă într-o rețea dubioasă de interese. Reacția ministrului Spătaru: „Ministrul Spătaru va face tot ce-i stă în responsabilitate să facă un sistem corespunzător” (VIDEO)
Foto: Facebook @ Florin Spătaru

Florin Spătaru (PSD), ministrul Economiei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că a trimis Corpul de control la RENAR, Asociația de Acreditare din România.

Precizarea vine în contextul unei investigații semnate Cătălin Antohe și Sorin Ghica, pentru cetățeanul.net, despre „caracatița RENAR” și „rețea dubioasă de interese” în care este prinsă această Asociație.

Povestea RENAR, instituția cu puteri uriașe, dar care nu există

RENAR are un rol extrem de important în numeroase domenii, de la Sănătate, unde acreditează toate laboratoarele, până la jocurile de noroc. Numai că ea nu e o instituție propriu-zisă, ci un ONG.

RENAR e provizoriu o autoritate națională, până când Guvernul va emite o Hotărâre prin care aceasta să fie practic recunoscută. Potrivit unei Ordonanțe din 2009, Guvernul trebuia să dea această Hotărâre în termen de 90 de zile de la emiterea Ordonanței, numai că acest lucru nici acum nu s-a întâmplat.

„Știu despre această situație, tocmai de aceea în acest moment Corpul de control al Ministerului Economiei e la RENAT pentru a verifica legalitatea și toate aspectele care ar putea să aibă legătură cu activitatea pe care o desfășoare acest organism.

Acest organism de acreditare funcțioenază în baza unui Ordin de Ministru al Economiei. În funcție de concluziile pe care le voi avea în urma controlului pe care l-am dispus, vom avea niște măsuri. Vom discuta concluziile acestui control și vom lua măsurile legale care se impun: Hotărârea de Guvern și un mod de a funcționa acest organism de acreditare corespunzător”, a spus Spătaru, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Turcescu l-a adus apoi în discuție pe Fănel Iacobescu, președintele RENAR, care e „jupân în această structură”. Asta pentru că sub Iacobescu sunt toate rudele, prietenii și foștii colaboratori ai săi. În plus, există prevederi conform cărora cei care discreditează RENAR pierd acreditările.

„Noțiunea de jupân în limbajul Ministerului Economiei nu există. Eu l-am întâlnit pe dl Iacobescu și l-am întâlnit de mai multe ori. Dl Iacobescu mi-a înmânat o carte pe care dânsul a publicat-o și înțeleg că e profesor universitar doctor și e o persoană recunoscută la nivel internațional. Acum, dacă sunt aspecte care țin de modul în care dl Iacobescu, ca președinte al RENAR, sau doamn Taină, care e director general executiv, acționează, asta se va vedea în raportul Corpului de control. Aștept cât mai rapid rezultatele”, a spus ministrul Economiei.

Spătaru dă asigurări că va rezolva problemele de la RENAR

Jurnalistul Cătălin Antohe a explicat apoi că Alina Elena Taină a fost numită în funcție în 2016, când era deja consilier de imagine al consiliul director al RENAR. În același timp, era încă director în Mișcarea Română pentru Calitate, or în Hotărârea de Guvern prin care aceasta a fost numită se prevedea la incompatibilități că nu au voie rudele sau afinii să fie în astfel de organisme, or aici era chiar ea.

Ministrul PSD al Economiei, în schimb, a dat asigurări că toate problemele se vor rezolva: „Ministrul Spătaru va face tot ce-i stă în responsabilitate să facă un sistem corespunzător care să intre în legalitate. Cred că de 10 luni ați văzut că ce am făcut am făcut în sprijinul legii și așa cum trebuie pentru a putea asigura o bază corespunzătoare pentru supravegherea pieței”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)
19:56 - Franța, prima echipă calificată matematic în optimile Cupei Mondiale din Qatar. Deținătoarea trofeului a întrerupt o „tradiție” sumbră
19:48 - Cinci persoane rănite după un accident între un microbuz și un autoturism, la ieșirea din Timișoara. Printre victime, o fetiță de 8 ani
19:27 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie 2022. Aspecte de mare intensitate (VIDEO)
18:17 - Ludovic Orban, aluzie la Lucian Bode: „Cine-a furat la doctorat, va fura și de la stat”
17:51 - Primăria Capitalei va sprijini financiar 2.500 de bolnavi de cancer, anunță Nicușor Dan. Care sunt condițiile pentru a beneficia de servicii medicale de 5.850 de lei