Augustin Zegrean, despre scenariul alegerilor anticipate după alegeri: „Vă garantez că toți cei care au pierdut, acum la asta se gândesc, asta este speranța lor” (VIDEO)

Augustin Zegrean, despre scenariul alegerilor anticipate după alegeri: Vă garantez că toți cei care au pierdut, acum la asta se gândesc, asta este speranța lor (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat joi, într-o intervenție pentru B1 TV, că este aproape imposibil de declanșat în România alegeri anticipate, având în vedere mecanismul constituțional care vizează declanșarea lor. Augustin Zegrean a făcut această precizare în contextul în care, deși nu s-a validat încă noua formulă a Parlamentului, George Simion, președintele AUR, a anunțat că dorește să forțeze acest scenariu:

“Problema se poate pune și vă garantez că toți cei care au pierdut alegerile acum la asta se gândesc, asta este speranța lor. Dar eu nu cred în rezultatul unor astfel de dorinți pentru că românii nu vor să renunțe, nu la un an din mandatul lor, la o oră din mandatul lor. Au ajuns atât de greu unii acolo, atât de nesperat. Nici prin gând nu le trecea că vor ajunge acolo, încât vor face orice compromis să rămână acolo patru ani”, a declarat Augustin Zegrean.

Parlamentarii când vor vedea că se apropie termenul limită vor vota orice numai să rămână acolo, crede Augustin Zegrean:

“Indiferent ce se va întâmpla nu vom avea alegeri anticipate pentru că avem sistemul acela constituțional de decșanșare a alegerilor anticipate. Pentru asta este nevoie să fie respinse două propuneri de prim-ministru în termen de 60 de zile. Și Constituția spune că poate președintele să dizolve Parlamentul, nu e obligat să o facă. Parlamentarii când vor vedea că se apropie termenul limită vor vota orice numai să rămână acolo”.

Întrebat dacă România va rezista crizelor care apar la orizont în contextul pandemiei și al unei coaliții posibil fragile, Augustin Zegrean a răspuns: “au fost și vremuri mai rele”.

La rândul său, fostul director SRI Costin Georgescu s-a declarat optimist:

“Dacă trecem de această criză de pandemie pe care o așteptăm rezolvată prin vaccinurile care sunt aduse în ianuarie în România, România poate să intre printr-o colaborare corectă printr-o colaborare între Parlament, președinte și Guvern pe un drum bun. Avem posibilități pentur că și țara asta are oameni competenți și putem avea acces la fondurile care ni se pun la dispoziție de la UE”.