AUR, singurul partid parlamentar din România care nu a avut nicio reacție după ce Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste ucrainene

AUR, singurul partid parlamentar din România care nu a avut nicio reacție după ce Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste ucrainene
Foto: Alianța pentru Unirea Românilor - AUR / Facebook

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este singurul partid parlamentar din România care până acum nu a avut nicio poziție vizavi de decizia Rusiei de a recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Toate celelalte partide au condamnat gestul și discursul de luni al președintelui Vladimir Putin și au vorbit despre solidaritatea și sancțiunile pe care Occidentul le va impune Moscovei. Totul, în contextul în care există speculații, la care au început să se refere timid și unii politicieni, că AUR primește finanțare chiar din Moscova.

Amintim că, luni, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene separatiste proruse Lugansk şi Doneţk. În plus, el a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii.

Reacțiile partidelor din România după decizia Rusiei de a recunoaște regiunile separatiste ucrainene

„Rusia încalcă prin mișcările sale violente toate regulile dreptului internațional. Este o decizie care va determina o și mai puternică întărire a flancului estic și a zonei Mării Negre. O decizie irațională care va crea un front comun al NATO și UE, inclusiv în ceea ce privește aplicarea unor sancțiuni semnificative. România rămâne solidară cu Ucraina. Românii sunt în siguranță sub umbrela NATO”, a transmis Marcel Ciolacu, președintele PSD.

O reacție similară a avut și Florin Cîțu, liderul PNL: „Condamnăm ferm recunoaşterea de către Rusia a regiunilor Doneţk şi Lugansk ca fiind independente. E o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi va atrage cel mai dur răspuns din partea comunităţii internaţionale. România susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

„USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violență. Sancțiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situație. Fiecare țară are dreptul să-și stabilească propriul destin. Este inacceptabil ca un stat să dicteze altuia – sub amenințarea armelor – ce să facă sau ce să nu facă” – e parte din mesajul lui Cătălin Drulă, președintele interimar al USR.

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Drepată, a subliniat, la rândul său, că Parlamentul României are obligaţia să adopte o declaraţie clară de condamnare a acţiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Considerăm iresponsabilă decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Forţele armate ruse nu au intrat pe teritoriul Ucrainei pentru menţinerea păcii, ci pentru a ocupa agresiv teritorii din Ucraina”, a comunicat și Kelemen Hunor, președintele UDMR.

O reacție după discursul lui Vladimir Putin a avut și Eugen Tomac, liderul PMP: „Dacă de data acesta va fi lăsat din nou să deseneze harta Europei fără un răspuns pe măsura, ar fi complet greșit și de neiertat”.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis după anunțul lui Putin

O reacție a avut și președintele Klaus Iohannis, încă de luni seară.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a «independenței» autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, a transmis șeful statului român.

Iohannis a punctat apoi că decizia „lipsită de responsabilitate” a Rusiei trebuie sancționată „ferm, imediat și fără echivoc”.

Urmăriți B1TV.ro și pe