Aurul rusesc, următoarea țintă a sancțiunilor occidentale. UE vrea să mențină presiunea asupra Rusiei

Aurul rusesc, următoarea țintă a sancțiunilor occidentale. UE vrea să mențină presiunea asupra Rusiei
Bijuterii din aur / Foto: Pixabay.com

Liderii Uniunii Europene urmăresc să mențină presiunea ridicată asupra Rusiei la summitul de săptămâna aceasta, plănuind să se angajeze să lucreze la un nou pachet de sancțiuni, iar aurul s-ar putea afla printre activele care ar putea fi vizate de acesta.

UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului de la începutul invaziei în Ucraina , dar mai multe sectoare rămân în mare parte neatinse, deoarece guvernele UE încearcă să evite cu atenție măsurile care le-ar putea afecta economia mai mult decât cea a Rusiei, potrivit Reuters.

Aurul rusesc, următoarea țintă a sancțiunilor occidentale

„Vor continua lucrările la sancțiuni, inclusiv pentru a consolida punerea în aplicare și a preveni eludarea”, vor spune liderii UE la finalul summitului lor obișnuit din 23-24 iunie, conform celei mai recente versiuni a proiectului lor de concluzii din 20 iunie și văzută de Reuters.

Textul reărezintă un compromis între țările nordice și estice, care au făcut presiuni pentru o referire clară la un al șaptelea pachet în declarația summit-ului, și națiuni precum Germania și Țările de Jos, care au avertizat în schimb să se concentreze pe aplicarea măsurilor existente, în loc să adauge imediat mai multe.

Într-o versiune anterioară a textului nu era menționată lucrarea la un nou pachet de sancțiuni. Dar noul text nu se referă în mod explicit la un al șaptelea pachet, așa cum și-a dorit Berlinul.

Occidentul vrea să mențină presiunea economică asupra Rusiei

Aurul este una dintre posibilele următoarele ținte, potrivit oficialilor familiarizați cu discuțiile.

Aurul este un activ crucial pentru Banca Centrală Rusă, care s-a confruntat cu restricții privind accesul la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

La o întâlnire de săptămâna trecută, Danemarca a sugerat că noile sancțiuni ar putea include aurul, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadorului danez la UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe