Baconschi, despre situația politică actuală: „E foarte trist faptul că Biserica nu se trezește, nu se scutură de această maladie spirituală. Nu e alături de popor. N-am văzut preoții vedete pe social media îndrăznind să vorbească despre România aflată în această cumpănă” (VIDEO)

Baconschi, despre situația politică actuală: E foarte trist faptul că Biserica nu se trezește, nu se scutură de această maladie spirituală. Nu e alături de popor. N-am văzut preoții vedete pe social media îndrăznind să vorbească despre România aflată în această cumpănă (VIDEO)
Sursa Foto: Facebook / Teodor Baconschi

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a făcut mai multe declarații critice referitoare la complicitățile din cadrul Bisericii Ortodoxe și la influența neolegionarismului în România. El a subliniat că ierarhia bisericească nu a condamnat ideologii extremiste și naționaliste, ci, dimpotrivă, a permis dezvoltarea acestora. Baconschi a afirmat că toleranța față de astfel de atitudini este „toxică” și că riscul este de a transforma Biserica într-o sectă naționalistă, cu potențial de xenofobie și de conflict civil.

De asemenea, el a menționat că autoritățile statului au lăsat să se dezvolte propaganda pentru regimuri totalitare, în ciuda legilor care interzic acest lucru. Baconschi a criticat și tăcerea generală a preoților “vedete pe social media”, care nu îndrăznesc să se exprime în fața amenințărilor actuale.

„Vocea lor nu se aude, se tem, așteaptă, speră să nu fim copleșiți de acest val”

Declarațiile le-a făcut în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV.

„Teodosie e un caz tipic de ierarh ortodox, fost informator al securității comuniste, care, în loc să se pocăiască pentru această complicitate cu vechiul regim criminal, dictatorial din România, a pavat podul dintre național-comunism și neolegionarism și a încercat să spele păcatele din comunism când ierarhia BOR n-a zis nimic nici când se demolau biserici sub Ceaușescu, prin supralicitarea sfinților închisorilor, adică a acelei părți a Bisericii Ortodoxe, care, pe durata prigoanei comuniste, a rezistat și s-a opus bolșevismului. E, deci, un ghiveci ideologic extremist, radical, care pune ca în numele ereziei filetiste, pe care n-am auzit să o fi condamnat Sfântul Sinod, pune națiunea ca idol și deasupra umanității, în afară de români și nu de toți românii, ci de cei pe care-i socotesc ei buni români și pune națiunea și deasupra Lui Dumnezeu, pentru că e un idol. Deci e o formă de închinare la o ficțiune.

E o rătăcire spirituală, care n-a început odată cu apariția partidului lui Simion și care a fost întreținută, în special, în Moldova, în anumite mănăstiri, inclusiv prin instrumentalizarea unor figuri duhovnicești autentice și importante, influente printre credincioși, oameni ajunși la o vârstă foarte înaintată, care au fost pur și simplu folosiți pentru renașterea acestui discurs neolegionar. Un discurs neolegionar, care acum se topește în suveranism și, până la urmă, în proiectul acesta alternativ, pentru o Românie izolată față de vestul decadent, adică pentru o Românie care cântă cum îi dictează Putin.

Aici suntem și trebuie să fim conștienți de faptul că există, cel puțin, o complicitate, dacă nu o încurajare directă din partea câtorva ierarhi și a unei părți a clerului ortodox pentru acest tip de discurs, atât în țară, cât și în diaspora.

Eu nu mă feresc de generalizare, dar deplâng faptul că oamenii decenți din ierarhia Bisericii, oamenii cu vocație pastorală autentică, oamenii care cunosc teologie și înțeleg foarte bine de ce naționalismul religios e o erezie sunt timizi, vocea lor nu se aude, se tem, așteaptă, speră să nu fim copleșiți de acest val, dar reînnoadă în felul acesta tema unei Biserici care n-a trecut printr-o purificare spirituală după niciuna dintre dictaturile pe care le-a sprijinit, de la cea a lui Antonescu și Horia Sima, a legionarilor, până la cea comunistă”, a precizat Baconschi.

„E foarte trist faptul că Biserica nu se trezește, nu se scutură de această maladie spirituală. Nu e alături de popor”

„Deci e foarte trist faptul că Biserica nu se trezește, nu se scutură de această maladie spirituală. Nu e alături de popor și mai ales chiar și dintr-o perspectivă pragmatică. Dacă până la urmă membrii Sinodului venerabili, aleși pe viață, sunt plătiți de statul român, ca și clerul ortodox. Sunt funcționari ai Guvernului român, au salarii de miniștri.

Dacă Simion câștigă luni alegerile în România, și pentru că atâția preoți l-au sprijinit pe față, inclusiv câțiva episcopi, atunci România va avea mai puțini bani foarte curând. Mă gândesc și din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt convinși că libertatea, democrația și integrarea în Uniunea Europeană au dus la o renaștere ortodoxă, că nimeni nu le-a pus pumnul în gură, că și-au putut construi zeci, sute de biserici catedrale, mănăstiri, inclusiv asta pe care ați arătat-o, cu Văcărești, care este o mănăstire imensă, cu un buget considerabil și care a fost construită pentru ca credincioșii ortodocși să se poată ruga Lui Dumnezeu în libertate și liniște, nu în ură și într-un discurs neolegionar.

Iar toleranța Sinodului care doar l-a dojenit pe acest apologet al lui Putin, Teodosie, Jos preacăzutul Teodosie, cum îi zicea cineva, toleranța asta e toxică ea însăși, pentru că în fața unui rău atât de clar opus învățăturii lui Hristos, tradiției universale a Bisericii Ortodoxe, care în crezul ei se autodefinește ca sobornicească, deci universală, nu doar a unora, ei bine, toate aceste complicități prin pasivitate, ne-au dus într-o criză la riscul de a vedea Biserica transformată într-o sectă naționalistă, plină de xenofobie și de potențial război civil în această țară. Deci sunt niște lucruri care, indiferent cine câștigă luni, trebuie puse pe tapet odată și odată.

Nu mai vorbim, sigur, de îngăduința suspectă de complicitate a unor autorități care, deși, scrie în lege că orice formă de propagandă pentru regimuri totalitare, dictatoriale este interzisă, au lăsat să se dezvolte toată pecinginea asta fără niciun fel de stavilă.

Deci este o clară complicitate și a autorităților. Dar vreau să spun: intelectualii mireni, fii ai Bisericii, n-au contenit să prevină pe păstorii noștri asupra acestor pericole. Au fost izolați. E preferat Dan Puric, sunt preferați propovăduitorii acestor amalgamuri între comunism și nazism sau fascism, care au priză la public.

N-am văzut preoții vedete pe social media îndrăznind să vorbească despre România aflată în această cumpănă, după 35 de ani de democrație. Deci dacă ne uităm de jur-împrejur, nu auzim decât tăcerea asurzitoare a unei Biserici, care se transformă în ceea ce nu ar trebui să fie.

Încă o dată, eu cred că există în Sinod, în Clerul ortodox, preotul de la mine din sat, nu e nicio problemă. Nu l-am auzit propovăduind erezia filetistă. Ne aduce aminte de câte ori interpretează în predică vreo parabolă a Lui Iisus, că acesta se adresa întregii omeniri și că aproapele nostru e semenul nostru de oriunde, nu doar din familie”, a mai precizat fostul ministru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`