Băsescu sugerează că Guvernul nu va fi schimbat: Stabilitatea politică e esențială

Băsescu sugerează că Guvernul nu va fi schimbat: Stabilitatea politică e esențială

Președintele Traian Băsescu a sugerat într-un interviu acordat Radio România Actualități că actualul Guvern condus de premierul Emil Boc nu va fi schimbat.

“Stabilitatea politică este esențială pentru cum este cotată țara”, a spus Băsescu.

El a mai spus că neadoptarea în Parlament a legii privind disponibilizarea personalului din MAI a reprezentat un semnal negative dat de țara noastră, într-un moment în care România se pregătește să iasă pe piața internațională pentru un împrumut de un milliard de euro.

Şeful statului a menţionat că a avut „ieri sau alaltăieri o întâlnire cu premierul în care au discutat priorităţile pentru perioada următoare”.

Arestările din Constanţa

Preşedintele a vorbit şi despre arestările din Constanţa, precizând că “toate partidele trebuie să ajungă la un consens cu privire la nivelul până la care se fac numiri politice”. El a mărturisit că este de părere că “nivelul miniştri- secretari de stat este mai mult decât suficient”.

“Înţeleg că Mironescu a primit un aviz ORNISS. Deci dacă era ceva trebuia spus atunci, în ianuarie”, a adăugat preşedintele.

Situaţia economică a României

Traian Băsescu a vorbit şi despre situaţia economică a României, care nu poate spune că a ieşit din criză, decât abia” atunci când începem să avem o creştere sustenabilă de peste 3 procente”.

Şeful statului speră ca anul viitor să se producă aceste salturi în economia ţării.

“Spre deosebire de creşterea din 2007-2008, stimulată de bula imobiliară şi de un consum excesiv, stimulat chiar de bănci, prin credite cu buletinul, dar şi de creşterea nesustenabilă a veniturilor, acum putem discuta de o creştere cât de mică, dar sustenabilă”, a mai spus Traian Băsescu.

Economia va deveni competitivă când şi sectorul de stat în ansamblu va deveni competitiv, potrivit preşedintelui, care precizează că “un obiectiv din acordul cu FMI e privatizarea managementului regiilor autonome, şi nu e vorba neapărat de manageri străini”.

“Viata de politician la vârf nu e grea. Una e să dai din gura şi alta să ai în spate responsabilitatea pentru o ţară. Sunt foarte mulţi care dau lecţii. Vă pot număra vreo zece oameni foarte deştepţi dar ia spune-i să vină ministru de Finanţe sau prim ministru”, a continuat preşedintele.

Traian  Băsescu a menţionat că marele lui regret este măsura de majorare a TVA, care întârziat reluarea creşterii economice.

Fonduri europene

Referitor la fondurile europene, şeful statului a precizat că din punct de vedere al direcţionării, primul venit-primul servit i se pare cel mai corect.

“Sunt dezamăgit de ministerul Mediului cum merge cu absorbţia fondurilor”, a spus Băsescu, menţionând că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului merge cel mai bine în ceea ce priveşte contractele şi plăţile”.

Traian Băsescu a tras un semnal de alarmă administraţiilor publice locale: “Atenţie la respectarea procedurilor pentru banii alocaţi, respectaţi procedurile, pentru că deja sunt semnale foarte serioase că banii vor fi ceruţi înapoi”

“Insist să se faca anchete şi pentru cei 75 milioane de dolari pe care trebuie să-i rambursăm Comisiei Europene la agricultură”, a mai spus şeful statului.

Revizuirea Constituţiei

Traian Băsescu a precizat că proiectul e terminat şi că el va fi gestionat în aşa fel încât înainte de vacanţă, el să ajungă în Parlament.

“Un lucru foarte neclar a fost relaţia prim ministru-preşedinte la remaniere. Aici scrie clar că cei doi trebuie să se consulte şi să ajungă la o concluzie asupra numelui celui ce va ajunge în Cabinet. Cei doi trebuie să ajungă la un consens”, a adăugat preşedintele.

Mordenizarea statului şi reducerea CAS

“Modernizarea înseamnă implementarea legii educaţiei, decăpuşarea şi modernizarea sistemului de sănătate, reorganizarea administrativă. Înseamnă să convingem pe toţi cei care trebuie să plătească la stat, să plătească”, a declarat şeful statului.

Preşedintele declară că statul va lupta împotriva evaziunii, dar “se va reduce CAS atunci când firmele toate îşi vor plăti CAS”.

Reducerea personalului bugetar: Două ministere stau pitite din acest punct de vedere

Traian Băsescu a declarat că Ministerul de Finanţte şi Ministerul Muncii “stau pitite din punct de vedere al numărului de personal”.

“La  Ministerul de Interne să rămână poliţiştii, să maăim numărul de poliţişti, dar uitaţi-vă ce zace în inspectorate, tot soiul de oameni care nu au nimic de-a face cu siguranţa cetăţeanului. Nimeni nu vorbeşte de reducerea numărului de poliţişti în zona rurală”, a conchis preşedintele.

Ultima oră
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”
13:21 - Datele COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore: 153 de noi infectări, 5 decese. Cele mai multe noi cazuri, în București și Ilfov