Băsescu: Trebuie să se ia din timp măsuri în privința riscului terorist. Nu trebuie să ne prindă nepregătiți

Băsescu: Trebuie să se ia din timp măsuri în privința riscului terorist. Nu trebuie să ne prindă nepregătiți
Foto: B1 TV

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la o conferință de presă la sediul SRI că anul 2010 a fost anul în care Serviciul Român de Informații a realizat cele mai bune performanțe.

Băsescu a rugat reprezentanții SRI să pregătească o nouă strategie care să permită adaptarea continuă la realitățile și nevoile României, și totodată a declarat că „sistemele trebuie să fie suport pentru culegerea de informații din surse umane”.

„Serviciul Român de Informații a trecut la un proces de planificare multi anuală. Prioritățile anului 2011, respectiv combaterea riscului de corupție și bătălia cu evaziunea fiscală nu au suferit schimbări consistente în raport cu anul 2010”.

Noua strategie SRI, pilon important pentru realitățile României

Șeful statului a mai adăugat că prioritățile de care SRI trebuie să țină cont sunt siguranța energetică pentru economia națională, grupurile de crimă organizată din județe și securitatea alimentară și nucleară.

„Am solicitat Serviciului Român de Informații să se implice în destrucutarea grupărilor de crimă organizată la nivel local”.

Referitor la securitatea sistemului de sănătate, Traian Băsescu s-a arătat nemulțumit și a afirmat că „încă nu avem un răspuns, de ce dacă a crescut bugetul cu 1 miliard la 4 miliarde de euro, asistența medicală este slabă? Nu avem un răspuns clar”.

 
Situația sistemului de sănătate, încă neclară

De asemenea, președintele a atras atenția și asupra riscului terorist, care „ar putea crește după anunțul participării noastre la operațiunile din Libia. Trebuie să se ia din timp toate măsurile. Riscul terorist nu trebuie să ne prindă nepregătiți”.

La finalul conferinței de presă, Traian Băsescu a declarat „modernizarea rapidă și temeinică a SRI a fost posibilă pentru că nu a putut influența prin numiri de oameni politici, de partide. Din 2004 de la preluarea mandatului nu am acceptat niciun fel de intervenție la nivel central, iar domnul Maior vă poate confirma (…) Cred că oamenii politici, partidele ar putea să privească la evoluția pozitivă a unui serviciu mare, ca cea a Serviciului Român de Informații”.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori