Băuturile alcoolice se vor scumpi. Vor renaște distileriile clandestine? Află de când vor crește prețurile

Băuturile alcoolice se vor scumpi. Vor renaște distileriile clandestine? Află de când vor crește prețurile
Foto: pixabay.

Actualizarea nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația, ceea ce ar înseamna un plus de 15% de la începutul anului 2023, va mări prețul la raft al băuturilor alcoolice, ducând la o creștere semnificativă a pieței băuturilor nefiscalizate, cu efecte economice și sociale imediate, informează Mediafax.

Soluția propusă este amânarea actualizării nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația anuală până la 1 ianuarie 2024 și limitarea creșterii anuale la un maxim de 5%, care să protejeze industria de șocurile inflaționiste, menționează știripesurse.ro.

Pentru implementarea acestei soluții este nevoie de modificarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, aflată în dezbaterea Camerei Deputaților.

Producătorii români, cei mai afectați de scumpiri

Cei mai afectați vor fi producătorii locali, conform asociației patronale Spirits România, ale căror costuri au crescut sensibil în acest an; costul materiilor prime și al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% și 80% iar o creștere suplimentară cu aproximativ 15% (inflația anuală prognozată pe anul 2022) de la 1 ianuarie 2023 ar determina o creștere a prețului la raft al băuturilor spirtoase cu concentrație alcoolică de 40% grade cu minimum 4.5 lei/litru.

„Adaugăm prețului mărit creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare și vom avea, cu siguranță, o diminuare a vânzărilor și implicit diminuare a încasărilor bugetare” a declarat Florin Rădulescu, Director Operațiuni Prodal, membru Spirits Romania.

Vor renaște distileriile clandestine?

“Am auzit spunându-se că un preț mai mare va descuraja consumul de alcool, cu efecte benefice pentru pentru sănătate. Este total greșit. Ceea ce se reduce este doar consumul de băuturi alcoolice fiscalizate, în favoarea băuturilor spirtoase contrafăcute, a alcoolului medicinal și al altor produse care de fapt sunt mult mai dăunătoare sănătății” a declarat Dumitru Toșa, Vicepreședinte Operațiuni Zarea.

Scumpirile vor afecta scăderea vânzărilor la raft dar și numărul de angajați din acest sector care își vor pierde locurile de muncă.

Anul trecut, contribuția industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de 850 milioane lei, conform datelor ANAF.

Urmăriți B1TV.ro și pe