Blocaj în coaliție pe tema desființării Secției speciale. Stelian Ion: „Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare și încearcă o variantă de a păcăli cumva electoratul”

Blocaj în coaliție pe tema desființării Secției speciale. Stelian Ion: „Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare și încearcă o variantă de a păcăli cumva electoratul”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Stelian Ion (USR-PLUS), ministrul Justiției, s-a arătat extrem de dezamăgit de atitudinea pe care o are UDMR, unul dintre membrii coaliției de guvernare, în raport cu demersul de desființare a Secției speciale. Ion a atras atenția că UDMR promovează practic „aceeași Mărie cu altă pălărie”, adică vrea deființarea SIIJ, dar mutarea tuturor dosarelor în cadrul unei unice structuri din Parchetul General. Practic, tot un fel de Secție specială, dar cu alt nume. Ministrul USR-PLUS al Justiției a admis că, în acest moment, există un blocaj la nivelul coaliției de guvernare.

Stelian Ion, critici dure la adresa UDMR pe tema desființării Secției speciale

„PNL și USR-PLUS avem aceeași opinie în sensul în care săptămâna viitoare ar trebui să convocăm sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ și refacerea competențelor așa cum spune și Comisia de la Veneția și cum prevede proiectul Guvernului.

UDMR are o altă opinie. Mi se pare total inacceptabil faptul că UDMR nu respectă programul de guvernare și încearcă o variantă de a păcăli cumva electoratul, în sensul în care ne facem că desfacem SIIJ, dar o refacem în cadrul ueni secții din cadrul Parchetului General.

Ideea e că nu ne putem face că respectăm programul de guvernare. Ori îl respectăm, ori respectăm rapoartele MCV și Comisia de la Veneția, care spun clar că SIIJ trebuie desființată, competențele procurorilor trebuie refăcute, adică toate dosarele trebuie să meargă la DNA, DIICOT și celelalte parchete după materie, nu să trimitem toate dosarele unei structuri centrale și să facem exact aceleași greșeli pentru care am fost criticați în trecut.

Sunt dezamăgit. UDMR merge aproximativ pe linia pe care a mai mers, în sensul în care sunt de acord cu desființarea SIIJ, dar e aceeași Mărie cu altă pălărie. E inaceptabil să supunem un amendament care prezintă riscul de a reface SIIJ sub o altă denumire, cu altă etichetă. Asta propune UDMR. Nu poate fi acceptat!

E un blocaj, din păcate. Dacă nu ne respectăm angajamentele asumate în programul de guvernare și dacă nu respetcăm avizele Comisiei de la Veneția și rapoartele MCV, nu putem aștepta în mod real și legitim să se ridice MCV”, a declarat Stelian Ion.

Amintim că Ministerul condus de Stelian Ion (USR-PLUS) a pregătit un proiect de lege care prevede desființarea Secției speciale și trimiterea dosarelor către DIICOT, DNA și alte parchete, în funcție de competență. Acesta nu prevede nicio imunitate suplimentară pentru magistrați.

Proiectul a fost trimis de Guvern Parlamentului numai că, la Camera Deputaților, a fost introdus un amendament care prevede că trimiterea în judecată a unui magistrat se poate face doar după un aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Stelian Ion a criticat acest amendament și a insistat că nu e de acord cu superimunitățile pentru magistrați.

Mai mult, UDMR mai dorește ca toate dosarele să fie preluate de o singură structură aflată în Parchetul General. Stelian Ion nu e de acord și susține că asta practic ar însemna tot un fel de Secție specială.

Recent, Comisia de la Veneția a recomandat desființarea Secției speciale, fără introducerea unor noi imunități pentru magistrați.

Urmăriți B1TV.ro și pe