Bogdan Aurescu, discuție cu secretarul de stat al SUA despre Visa Waiver, prezența militară americană în România și securitatea la Marea Neagră. Antony Blinken a lăudat progresele României privind reforma justiției

Bogdan Aurescu, discuție cu secretarul de stat al SUA despre Visa Waiver, prezența militară americană în România și securitatea la Marea Neagră. Antony Blinken a lăudat progresele României privind reforma justiției
Foto: mae.ro

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a avut marți o discuție la telefon cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. Aurescu și Blinken au vorbit despre Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, consolidarea securității energetice, prezența militară americană în România, programul Visa Waiver și despre situația de securitate din regiunea Mării Negre. Oficialul american a ținut să laude progresele României în ceea ce privește statul de drept, reforma justiției și combaterea corupției.

Ce au discutat Bogdan Aurescu și Antony Blinken despre Parteneriatul Strategic

Cei doi și-au reafirmat angajamentele ferme în ceea ce privește Parteneriatul Strategic România – SUA, prin intensificarea cooperării bilaterale în domeniile prioritare ale Parteneriatului, precum și în ceea ce privește provocările la nivel global. În acest sens, „a fost accentuată importanța coordonării cu partenerii care împărtășesc aceleași valori și priorități strategice, precum și necesitatea promovării democrației și a statului de drept, inclusiv prin întărirea rezilienței strategice la nivel internațional”.

„Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să fie un partener strategic puternic și de încredere al SUA, precum și un aliat NATO dedicat. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat interesul pentru întărirea coordonării bilaterale, fiind evidențiată poziția constantă a României în ceea ce privește consolidarea și dinamizarea relației transatlantice”, se arată într-un comunicat al MAE.

Aurescu și Blinken a discutat apoi despre dezvoltările recente din relația bilaterală din domenii strategice și și-au manifestat interesul pentru concretizarea inițiativelor vizând consolidarea securității energetice.

„În context, a fost discutată cooperarea bilaterală aflată în dezvoltare în domeniul nuclear civil și eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz în Europa, fiind evocată importanța resurselor strategice de gaz din platoul continental al Mării Negre, a căror exploatare ar putea îmbunătăți semnificativ securitatea energetică regională”, se mai arată în comunicat.

Antony Blinken a lăudat progresele României în ceea ce privește reforma justiției

„Secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce privește statul de drept, reforma justiției și combaterea corupției, relevante inclusiv la nivel regional. A accentuat că aceste măsuri contribuie în mod hotărâtor la crearea unui mediu de afaceri și investițional atractiv pentru partenerii economici americani, evidențiind că pentru SUA dezvoltarea, extinderea și diversificarea relației economice cu România rămâne o prioritate”, se mai arată în comunicat.

La rândul său Bogdan Aurescu a amintit interesul Guvernului privind accederea României la OCDE și și-a exprimat convingerea că SUA va susține acest obiectiv.

Ministrul român de Externe s-a referit apoi și la proiectele majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpathia, care au un impact major atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât și asupra mobilității militare. Cu această ocazie, el a pledat pentru implicarea financiară a SUA.

Bogdan Aurescu a vorbit cu Antony Blinken despre programul Visa Waiver

„Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat interesul României pentru accederea rapidă în programul Visa Waiver și importanța înregistrării unor progrese tangibile, după intensificarea dialogului la nivel politic și tehnic din ultimele luni cu privire la acest subiect”, se mai arată în comunicat.

Cei doi au mai vorbit și despre cooperarea în vederea combaterii unor fenomene precum traficul de persoane.

„Secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru activitatea României în calitate de Președinție în Exercițiu a Comunității Democrațiilor și a arătat interesul SUA pentru a coopera cu România pe acest palier. În acest context, ministrul român de externe și secretarul de stat al SUA s-au referit la intenția Administrației SUA de a organiza un Summit pentru Democrație, inițiativă pe care România o susține, inclusiv ca Președinție în Exercițiu a Comunității Democrațiilor, și care oferă oportunități de sprijin reciproc în acțiunile de apărare a valorilor democratice și a respectării valorilor statului de drept la nivel internațional”, se mai arată în comunicat.

Bogdan Aurescu și Antony Blinken au discutat și despre situația de securitate din regiunea Mării Negre

„Convorbirea telefonică a inclus și un schimb de vederi cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre, care este esențială pentru securitatea transatlantică, fiind reiterată evaluarea comună cu privire la provocările persistente de securitate la frontiera estică a Alianței Nord-Atlantice. Șeful diplomației române a prezentat elementele principale care orientează acțiunea României, printre care necesitatea consolidării posturii NATO de descurajare și apărare la Flancul Estic al NATO, la Marea Neagră”, se mai arată în informarea oficială.

Bogdan Aurescu a subliniat importanța pe care România o acordă creșterii prezenței militare a SUA în România. La rândul său, secretarul de stat american „a adresat mulțumiri pentru angajamentul României privind alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru bugetul apărării și a apreciat derularea programului de achiziții dintre România și SUA, precum și investițiile pe care România le face în infrastructura militară”.
De asemenea, ambii au reiterat necesitatea adoptării unui Nou Concept Strategic al NATO, adecvat contextului actual de securitate, iar Aurescu „a subliniat implicarea activă și constructivă a României și a punctat rolul statelor de pe Flancul Estic al NATO și demersurile lor vizând contracararea riscurilor de securitate din această regiune, inclusiv prin intermediul formatului București 9 (B9)”.