Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de afaceri externe din NATO. Care e tema centrală de pe agenda evenimentului, primul de acest gen la care participă și Antony Blinken

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de afaceri externe din NATO. Care e tema centrală de pe agenda evenimentului, primul de acest gen la care participă și Antony Blinken
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Aurescu va participa, în perioada 23-24 martie, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor de externe din statele membre NATO, unde vor fi abordate teme cu relevanță și de actualitate pe agenda aliată, reuniunea fiind un reper important în pregătirea summitului din 2021, a anunțat MAE, care a precizat că este primul eveniment de acest gen la care ia parte și Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, după instalarea noii administrații americane.

Bogdan Aurescu participă, marți și miercuri, la reuniunea miniștrilor de afaceri externe din NATO. Care e tema centrală a întâlnirii

„Tema centrală de pe agenda reuniunii o reprezintă procesul de reflecție strategică privind consolidarea dimensiunii politice a Alianței- NATO 2030,coordonat de Secretarul General al NATO, care urmărește adaptarea mai eficientă a Alianței la mediul de securitate din ce în ce mai complex în care funcționează. De asemenea, miniștrii aliați vor aborda răspunsul NATO la provocările și amenințările din Vecinătatea Sudică și se vor concentra pe situația de securitate din Afganistan, precum și pe alte aspecte privind securitatea regională”, a transmis MAE, printr-un comunicat de presă.

Potrivit MAE, „ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul deplin al României pentru procesul de reflecțieNATO 2030și va subliniaimportanța consolidării relației transatlantice și creșterii coeziunii aliate. Reuniunea este prima la care participă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după instalarea noii Administrații SUA”.

„Șeful diplomației române va reitera sprijinul României pentru elaborarea unui nou Concept Strategic al NATO,care să ofere Alianței instrumente adecvate de răspuns la provocările mediului de securitate actual”, se arată în comunicatul MAE.

Totodată, notează MAE, „ministrul Bogdan Aurescu va evidenția angajamentul României de a continua participarea la eforturile de stabilizare din Afganistan, evocând contribuția substanțială a țării noastre la misiuneaResoluteSupport. De asemenea, va evoca necesitatea coordonării aliate aprofundate asupra viitorului acestei misiuni”.

„Miniștrii aliați vor avea două sesiuni de lucru în format aliat și o sesiune la care vor participa omologii din Suedia și Finlanda, precum și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate – la aceasta din urmă fiind abordate teme ca relația cu Rusia, controlul armamentelor și aspecte de securitate regională”, se mai arată în același comunicat.

În contextul discuțiilor legate de Rusia, a mai precizat MAE,„ministrul Bogdan Aurescu va promova pozițiile României cu privire la necesitatea întăririi pe mai departe a posturii NATO de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre. De asemenea, va evidenția importanța unui răspuns eficient la sporirea și diversificarea provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică și, în acest sens, va susține aprofundarea cooperării cu partenerii estici”.

MAE a mai menționat că „ministeriala de externe a NATO organizată în perioada 23-24 martie 2021 este prima reuniune după 2019 cu prezența efectivă a miniștrilor de externe aliați la sediul NATO din Bruxelles, având în vedere că, în contextul pandemic, reuniunile din 2020 au avut loc în sistem video-teleconferință”.

„Reuniunile miniștrilor de externe din statele NATO au loc de două ori pe an, iar temele discutate au în vedere urmărirea priorităților politice aliate pe domeniile esențiale ale activității Alianței. În anii în care au loc Summituri NATO, aceste reuniuni pregătesc subiectele dezbătute și deciziile adoptate de șefii de stat sau de guvern ai țărilor aliate”, a conchis MAE.

Bogdan Aurescu a participat, luni, tot la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de externe din UE.