Bogdan Gheorghiu: Taxa invocată de Claudiu Năsui nu va influența prețul plătit de cetățeni pentru abonamente la platformele de filme și seriale. Unii aleg să dezinformeze chiar dacă știu adevărul

Bogdan Gheorghiu: Taxa invocată de Claudiu Năsui nu va influența prețul plătit de cetățeni pentru abonamente la platformele de filme și seriale. Unii aleg să dezinformeze chiar dacă știu adevărul
foto: Facebook @ Bogdan Gheorghiu

Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al Culturii, a respins acuzațiile lansate de Claudiu Năsui și susține că taxa pe care o invocă deputatul USR nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii pentru abonamentele la platformele online de streaming. Mai mult, liberalul a amintit că proiectul în cauză a fost avizat favorabil de Ministerul Economiei, instituție care a fost coordonată chiar de Claudiu Năsui.

„În urma dezinformării apărute în spațiul public, aș dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului și a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților și a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui l-a coordonat. Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent și până la 5 aprilie 2021 și a fost prezentat în prima lectură, în ședință de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcția de ministru”, a scris ministrul interimar al Culturii, joi, pe Facebook.

Oficialul liberal a explicat că, deși cuantumul contribuției fusese propus la 4% de Alianța Producătorilor de Film, acest procent a fost diminuat la 2% în urma dialogului cu platformele online și cu producătorii români de filme.

„Cuantumul de 4% al acestei contribuții a fost propus de Alianța Producătorilor de Film și ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanțare a producției de film românesc. Ca urmare a dialogului cu platformele online și cu producătorii români de filme, la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților, acest procent a fost diminuat la 2%”, a adăugat Bogdan Gheorghiu.

El spune nu a văzut să crească abonamentul în niciuna dintre cele 20 de state UE care au stabilit un cuantum de contribuție între 1% și 5%.

„Această taxă pe care o invocă domnul Claudiu Năsui nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre și-au modificat deja legislația și au stabilit plafoane variind între 1% și 5% cuantumul contribuției, cum este cazul Franței. Nu am văzut să crească prețul abonamentului în niciuna dintre aceste țări”, a mai afirmat ministrul.

Nu în ultimul rând, Bogdan Gheorghiu a amintit că în 2016, când Claudiu Năsui era consilierul Ancăi Dragu, la acel moment ministru al Finanțelor, Guvernul Cioloș „a susținut modificarea Directivei Serviciilor Mass-Media Audiovizuale în direcția posibilității statelor membre de a crește fondurile cinematografice cu această contribuție a actanților online”.

„Concluzia este că unii, chiar dacă știu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranța în rândul românilor”, a conchis Bogdan Gheorghiu.