”Capitala nu va mai fi atât de aglomerată, plină de mizerie, poluare și gropi” Ce a promis și ce a realizat Gabriela Firea într-un an de mandat

”Capitala nu va mai fi atât de aglomerată, plină de mizerie, poluare și gropi” Ce a promis și ce a realizat Gabriela Firea într-un an de mandat
Foto: Cotidianul

Un an a trecut de când Gabriela Firea a fost aleasă în funcția de Primar general al Capitalei, după o campanie în care a făcut promisiuni peste promisiuni. Jurnaliștii de la ziare.com au încercat să afle în ce măsură social-democrata s-a ținut de cuvânt și cam cât a fost praf în ochii alegătorilor.

”Capitala noastra va arata cu totul diferit. Nu va mai fi atat de aglomerata, nu va mai fi atat de plina de mizerie, de poluare, de gropi.

(…) Rezultatele mandatului meu nu vor putea fi masurate abia peste patru ani de zile, cum am fost cu totii obisnuiti, ci, daca bucurestenii vor decide si voi fi primarul lor, rezultatele se vor vedea in cateva luni, pentru ca unele dintre solutii se pot lua imediat si nu trebuie sa asteptam ani de zile pentru a vedea cum calitatea vietii bucurestenilor se imbunatateste”, a declarat Gabriela Firea, în aprilie 2016, la depunerea candidaturii.

1. Parcările:
Promisiune: "Incepand cu primavara lui 2017, va incepe constructia de parcari, astfel incat in vara lui 2017 vom avea deja primele parcari finalizate.
Pentru parcarile publice de suprafata vom introduce sistemul de taxare automata, cu plata online sau prin sms. Astfel, in afara optimizarii incasarilor, vom elimina si fenomenul parcagiilor ilegali. Posturile desfiintate prin disponibilizarea agentilor incasatori vor fi transferate la politia locala, pentru a se asigura un control eficient al parcarilor.

Vom demara un amplu program, impreuna cu primariile de sector de amenajare si construire de locuri de parcare de resedinta, astfel incat sa fie descongestionate arterele de circulatie", se arată în programul Gabrielei Firea pentru perioada 2016-2020, citat de ziare.com.
Realitate: Suntem în iunie 2017 și Primaria nici măcar nu a anunțat vreo dată la care aceste lucrări ar putea începe. Nu există nici sistemul de taxare automată, nici parcările de reședință.

Ziare.com mai precizează că Firea a promis că va continua proiectul construirii de parcări de tip Park@Ride, deși până acum nu există nicio astfel de parcare.

La zece luni de la începerea mandatului, Firea promitea mii de parcări și piste de biciclete, susținând că banii îi are deja. Apoi s-a răzgândit și a avansat alte termene: locurile de parcare supraterane pot fi gata într-un an, un an și jumătate, în timp ce cele subterane în doi – trei ani.

2. Vehicule RATB

La câteva zile după ce a ajuns primar, Firea a anunțat că va cumpăra 200 de autobuze la mâna a doua până în toamnă și a altor 300 noi până în acest an.

În octombrie, ea a plusat susținând că va cumpăra 500 de vehicule pentru RATB, dintre care 30% vor fi electrice. Edilul estima atunci că licitația urma să aibă loc în jurul lunii februarie.

În decembrie 2016, Firea promitea 600 de vehicule.

Realitate: Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Termenul de februarie dat de Firea a trecut demult. RATB are același număr de mașini.

3. Benzi unice pentru transportul în comun

După îndelungi discuții, totul a culminat cu un haos total după înființarea unei benzi unice pentru RATB în nordul Capitalei. Ulterior Firea a spus că nu a fost decât un test (pe banii și nervii noștri), că nu renunță la acest proiect, dar îl va implementa abia după o documentare serioasă.

4. Tichetul unic RATB-metrou și transportul gratuit

Promisiuni: "Dupa ce activitatea companiei de transport public va fi pusa pe baze economice sanatoase, va fi introdus biletul unic de calatorie, valabil atat pe mijloacele de transport de suprafata, cat si pentru metrou. Biletul unic va putea fi achizitionat nu doar de la punctele clasice de vanzare a legitimatiilor de calatorie, ci si online. De asemenea, va exista si o versiune electronica a tichetului, pentru telefoanele mobile inteligente”, a promis Firea.

”Voi gasi caile economice cele mai potrivite pentru ca transportul public sa fie gratuit, intr-un timp rezonabil, tocmai pentru a incuraja cat mai multi bucuresteni sa il foloseasca", este o altă promisiune a Gabrielei Firea.

Și-a nuanțat mai apoi declarațiile și a promis gratuitate înainte și după vârfurile orare de trafic.

Realitatea: Sunt două promisiuni care se bat cap în cap. Dacă transportul în comun va fi gratuit, care mai e rostul tichetelor comune?

5. Drumurile

Promisiune: "Contractele cu firmele de asfaltare vor fi puse pe baze noi, astfel incat sa se asigure rezolvarea operativa a tuturor problemelor din carosabil, precum si reabilitarea periodica a tuturor arterelor administrate de municipalitate, cu incadrarea in tinte bugetare sustenabile", promitea candidatul Gabriela Firea.

Realitate: În schimb, primarul Firea nu a realizat nimic, iar în asfalt au apărut tot mai multe gropi. După mai multe amânări, Pasajul Sudului a fost deschis parțial la finele lunii aprilie, deși Primăria promisese că în acea lună va fi deschis circulației complet.

6: RADET și căldura

Promisiuni: Firea a promis că nimeni nu va fi dat afară din RADET și că bucureștenii "vor avea la timp și în condiții deosebite de confort apă caldă și caldură".

Realitate: Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, a anunțat în martie disponibilizări din companie. În plus, bucureștenii au tot fost amenințați, ca în fiecare iarnă, că vor rămâne fără căldură.

7. Tranparență

Promisiune: "Din primul moment cand am venit la Primarie, am solicitat transparenta 100%, atat in ceea ce priveste activitatea directiilor de specialitate cat si a Consiliului General", a susținut Firea în august 2016, în urma unei întâlniri cu Hans Klemm, ambasadorul SUA la București.

Realitate: După doar trei luni, Primăria Municipiului București a transmis o notă de serviciu adresată "directorilor generali/ directorilor/ directorilor executivi ai aparatului de specialitate al Primarului General și ai Instituțiilor publice de interes local ale Municipiului București".

Aceasta prevedea următoarele: "Conducatorii din aparatul de specialitate al Primarului General precum si cei ai institutiilor publice de interes local ale Municipiului Bucuresti, se pot prezenta la convocarile Consiliului General al Municipiului Bucuresti si pot transmite date, informatii si documente solicitate de catre acesta numai dupa informarea prealabila a PRIMARULUI GENERAL si cu acordul acestuia".

Ce a făcut Gabriela Firea într-un an de mandat? A aruncat banii pe concursuri și concerte!