Cătălin Avramescu: „CCR printr-o decizie odioasă a legalizat furtul, sub forma legalizării plagiatului”

Cătălin Avramescu: CCR printr-o decizie odioasă a legalizat furtul, sub forma legalizării plagiatului
Sursa foto: Facebook

Fostul ambasador, Cătălin Avramescu, a declarat marți în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin, că CCR a legalizat furtul prin decizia care spală doctoratele plagiate:

„La noi ajung în frunte cei mai răi. Statul român trișează și aș spune că face ceva și mai rău decât să trișeze, aruncă în aer sistemul de reguli. Când trișezi mai ai un pic de rușine, te mai faci că respecți ceva. Când arunci în aer sistemul de reguli, dinamitând principii fundamentale, onestitatea, legalitatea, dreptul la proprietate…Dau un exemplu care ar trebui să fie în mintea fiecărui român. CCR printr-o decizie odioasă a legalizat furtul, sub forma legalizării plagiatului. Mă bucur să constat că mediul academic începe să reacționeze. Universitatea Babeș-Bolyai de la Cluj a reacționat oficial împotriva acestei ticăloșii.

Nu este vorba de furtul unei biciclete, este vorba despre furtul proprietății intelectuale, de o creație a minții. CCR este una dintre instituțiile care astăzi, alături de Guvern, care aruncă în aer regulile cele mai elementare ale corectitudinii”, a declarat Cătălin Avramescu.

Reacția mediului academic

Reprezentanții UBB Cluj-Napoca declară că decizia CCR privind retragerea titlului de doctor doar de către instanță complică măsurile în privința plagiatului.

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca consideră că acţiunile politice afectează etica academică, susținând că această situaţie a culminat cu decizia Curţii Constituţionale, „care complică măsurile” ce se pot lua în privinţa plagiatelor. Universitatea clujeană amintește că abaterile de etică pot fi sancționate prin mecanismele interene ale instituțiilor academice, potrivit hotnews.ro.

„UBB – Despre implicarea politicului în etica academică. Ce este de făcut. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a observat cu îngrijorare acţiunile politicului care afectează etica academică, demarate cu mai mult timp în urmă, dar culminând cu recenta decizie a Curţii Constituţionale, care complică măsurile ce se pot lua în contextul plagiatului. Altfel spus, în acest caz concret, în loc ca retragerea titlului de doctor în cazul unui doctorat plagiat să fie făcută în mod natural şi după bune practici academice internaţionale de instituţia care l-a acordat, iar apoi cei nemulţumiţi să se poată adresa instanţei, Curtea a stabilit că retragerea se poate face doar de către instanţă (sigur, dacă o mai sesizează cineva), complicând astfel procesul şi schimbând esenţa etică a unui astfel de demers”, se arată în comunicatul UBB, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, UBB a analizat cu atenţie contextul în care ne aflăm şi implicaţiile acestuia în viitor asupra mediului academic românesc şi a societăţii în general şi a discutat cu partenerii internaţionali pe marginea reacţiilor/măsurilor care se cuvin, pentru a proteja statutul mediului academic românesc în aria academică internaţională.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe