Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a arătat de părere că există un activism – uneori chiar „hiper-activism” – pe teme ce țin de justiție și că acesta persistă și când lucrurile merg bine, și când lucrurile nu merg bine. „Sunt cazuri individuale unde, într-adevăr, am văzut și eu un discurs foarte mult politic fără a se asuma agenda unui partid politic sau a altuia”, a spus liberalul, duminică, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Există un activism, sau hiper-activism, dacă vreți, uneori, în justiție, pe temele justiției. E o remanență aici din anii 2017-2018, atunci au fost niște lucruri pe muchie, destul de grave, și pe undeva justificată această reacție. Ea persistă uneori și când e roz, și când nu e roz, cu tot respectul. Eu am stat de vorbă cu ei când au vrut să stea de vorbă cu mine, exact în termenii aceștia. Poate ține și de vârstă”, a declarat ministrul, răspunzând la o întrebare în acest sens.
El a explicat că, deși există cazuri individuale, nu se poate spune că există un fenomen al asociațiilor profesionale care au un discurs politic.
„Sunt cazuri individuale unde, într-adevăr, am văzut și eu un discurs foarte mult politic fără a se asuma agenda unui partid politic sau a altuia, deși uneori se vede că sunt… dar și invers, și în partea cealaltă sunt uneori, la fel, compatibilități naturale, (…) dar nu și-a asumat nimeni agenda formal a cutărui sau cutărui partid. N-aș duce-o la fenomen. Activismul în justiție a devenit un fenomen, este, asta este clar, nu putem nega lucrul acesta, și pe undeva trebuie să existe. În anumite cazuri particulare, acest limbaj este deja mult mai dur, adică în momentul în care cobori ștacheta și discuți cu un politician – nu e vorba de mine, adică nici măcar n-am fost eu aici țintă, deși pe alocuri m-au articulat și pe mine de multe ori – și vorbești ca și când vii din politică, cumva te asimilezi, adică intri singur acolo. Nu mai poți să mai ai pretenția `stați puțin, tratați-mă ca pe un magistrat`”, a adăugat Cătălin Predoiu.
Există poziții, cum sunt cea de magistrat sau chiar cele din administrația statului, în care „trebuie să te miști mai atent”, a atras atenția liberalul.
„Toți mai lăsăm garda jos pe WhatsApp, ne mai scapă câte o expresie, dar (…) problema e că haina de magistrat, haina de ministru, de prim-ministru, nu mai zic de șef de stat ș.a.m.d., organisme internaționale, trebuie să fii conștient – ai îmbrăcat haina aceea, trebuie să te miști mai atent, nu mai poți să vorbești atât de clar”, a continuat Cătălin Predoiu, care a vorbit pe B1 TV și despre mandatul lui Stelian Ion.