Ce spune Florin Cîțu despre noua lege a PSD privind certificatul verde pentru COVID-19

Ce spune Florin Cîțu despre noua lege a PSD privind certificatul verde pentru COVID-19

Liderul PNL este de părere că noul lege a PSD, privind certificatul verde pentru COVID-19, ar putea înceitini camăania de vaccinare.

El a mai precizat și că nu a văzut încă noul proiect, dar este de părere că depunerea în Parlament a unei noi legi cu privire la imunizarea împotriva COVID-19.

Florin Cîțu susține că o nouă lege privind certificatul verde ar încetini campania de vaccinare

Liderul PNL a precizat că Nicolae Ciucă este de acord cu proiectul de lege al PSD, însă el este de părere că orice nouă lege privind certificatul verde nu va face altceva decât să încetinească campania de vaccinare.

„Nu am vazut acest proiect. L-am cerut. Nu l-am vazut, nu stiu despre ce este vorba, inteleg ca premierul este de acord. Asteptam sa vedem care este varianta. Punctul meu de vedere este ca orice alt proiect, cand avem activitate pe buget, cred ca va intarzia toata aceasta campanie de vaccinare. Sa speram ca nu este asa, ca este foarte bun si ca il vom putea adopta foarte repede”, a declarat Florin Cîțu, marți, în Parlament.

Ce presupune legea PSD privind certificatul verde pentru COVID-19

Potrivit documentului, certificatul va atesta îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 /dovada trecerii prin boală /rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Angajatorii din sectorul public si privat au obligația de a solicita certificatul STOP COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel național, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

Analiza situației epidemiologice se face de către INSP în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară, au precizat sursele citate.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore după ce este îndeplinită condiția de creștere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puțin 1,5 a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutiv.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două condiții:

  • Dispariția situației de creștere săptămânală
  • Incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.

Proiectul va cuprinde și testarea gratuită a angajatilor de la stat și de la privat pentru un anumit interval de timp între 45-60 de zile și în anumite condiții. Decizia finală urmează să fie luată în ședința Coaliției, împreună cu partenerii de la PNL și UDMR.