Ceartă cu miză de 6,5 de milioane de euro în Vrancea, după dezastrul de la sfârșitul săptămânii trecute. Prefectul Nicușor Halici acuză firmele lui Victor Roman că nu deszăpezesc, conform contractului, drumurile județene

Ceartă cu miză de 6,5 de milioane de euro în Vrancea, după dezastrul de la sfârșitul săptămânii trecute. Prefectul Nicușor Halici acuză firmele lui Victor Roman că nu deszăpezesc, conform contractului, drumurile județene
Foto: Instituția Prefectului Vrancea / Facebook

Atât prefectul de Vrancea, Nicușor Halici cât și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma acuză Asocierea de firme S C Sorirex SRL și SC Roman Impex Prest SRL conduse de fostul deputat PSD de Vrancea, Victor Roman că „nu şi-a îndeplinit cum trebuie obligaţiile contractuale” în prima zi a avertizării meteo cod portocaliu de ninsori și viscol, la deszăpezirea drumurilor județene din zona de nord a Vrancei.

Deși era cod portocaliu, în peste 85% din sectoarele de drum judeţean nu a existat activitate de deszăpezire

Prefectul de Vrancea Nicușor Halici a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023 conform agerpres.ro că firmele care au contractat servicii de deszăpezire pe drumurile judeţene nu şi-au respectat angajamentele, astfel că în peste 85% din sectoarele de drum judeţean nu a existat activitate de deszăpezire, arată Ziarul de Vrancea.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, i-a dat dreptate în principiu prefectului Halici, precizând că una dintre firmele cu care Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea are încheiat un contract pentru deszăpezire „nu şi-a îndeplinit cum trebuie obligaţiile contractuale”.

Deși nu o spun direct, atât Nicușor Halici cât și Cătălin Toma acuză de fapt Asocierea de firme S C Sotirex SRL și SC Roman Impex Prest SRL conduse de fostul deputat PSD de Vrancea, Victor Roman că „nu şi-a îndeplinit cum trebuie obligaţiile contractuale”.

„Toată noaptea am fost pe raza judeţului şi, dacă pe drumurile naţionale, cu aceeaşi oameni, cu aceleaşi tipuri de echipamente, s-a intervenit până în jurul orei 06,00 dimineaţa şi după aceea de la 07,00, cât au reuşit să se dezgheţe şi să se dezmorţească puţin, pentru că nu lucrează în schimburi, aceşti operatori pe maşini au început din nou deszăpezirea, pe drumurile judeţene nu a existat activitate în peste 85% – 90% cred din sectoarele de drum.

Astăzi (sâmbătă – n. r.) au început, timid, să intre. S-a ajuns ca anumiţi primari din aceste zone care au sectoare de drum judeţean să facă ei ceea ce trebuiau să facă cei care au semnat nişte angajamente, nişte contracte de prestări servicii”, a explicat, sâmbătă 28 ianuarie 2023, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Halici.

Halici a menționat cu aceiași ocazie că a discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma, despre această situaţie şi i-a cerut „să ia măsuri” şi să sancţioneze responsabilii.

Utilajele mergeau cu lama ridicată ca să mai facă aşa o economie de combustibil. Care sunt firmele care se ocupă de deszăpezirea drumurilor județene din Vrancea pentru următorii patru ani

Prefectul Nicușor Halici a susţinut că are cunoştinţă pentru a primit fotografii și filmulețe de la vrânceni inclusiv de cazuri în care utilajele de deszăpezire mergeau cu lama ridicată.

„Am constatat, am şi câteva poze făcute aseară, filmuleţe unde pe drumul judeţean era zăpadă până la genunchi când coboram din maşină. Am primit şi poze şi filmuleţe care au surprins utilajele pe drumuri judeţene cu lama ridicată pe un drum judeţean.

Din păcate, e o practică se pare în ultimii ani, la unii dintre manipulanţi, că merg cu lama ridicată ca să mai facă aşa o economie de combustibil, o inconştienţă crasă care pune în pericol vieţi”, a susținut prefectul de Vrancea, Nicuşor Halici citat de agerpres.ro.

În data de 16 noiembrie 2022 Consiliul Județean Vrancea anunța că este pregătit în ceea ce privește deszăpezirea drumurilor județene, în acest sens fiind deja încheiat acordul cadru pentru ”Combaterea poleiului și deszăpezire pe drumurile județene din administrarea Consiliului Județean Vrancea pe durata a 48 luni calendaristice”, pentru perioada 2022-2026.

”Astăzi(n.r. miercuri 16 noiembrie 2022) au fost semnate contractele subsecvente pentru această iarnă cu cei doi operatori care se vor ocupa de deszăpezirea drumurilor județene (Asocierea SC Sotirex SRL & SC Roman Impex Prest SRL – pentru zona de nord a județului și SC Keyboard SRL – pentru zona de sud).

În funcție de evoluția vremii, în următoarele zile va fi emis și ordinul de începere a prestării serviciilor.Contractul prevede împărțirea județului în două zone: Baza Sud (Suraia și Dumbrăveni) și Baza Nord (Vidra și Adjud). Firmele responsabile vor acționa cu lame, freze, autofreze, încărcătoare și au stocuri asigurate de material antiderapant.”, se menționa în comunicatul de presă făcut public anul trecut pe 16 noiembrie de Consiliul Județean Vrancea.

SC Sorirex SRL și SC Roman Impex Prest SRL sunt conduse de fostul deputat PSD de Vrancea, Victor Roman și vor împărți 16,3 milioane de lei cu firmele KeyBoard din Râmnicu Sărat și EDN Bigblue Farmer SRL, ultimele două fiind o premieră pe piața din Vrancea, având în vedere că de 20 de ani deszăpezirea s-a făcut doar prin societățile fostului deputat PSD.

Pentru zona de sud, firmele KeyBoard din Rm. Sărat și EDN Bigblue Farmer SRL au câștigat licitația pentru suma de 16,4 milioane de lei.

Pe zona de nord sunt 312 kilometri de drumuri județene, iar pe zona de sud sunt 284 de kilometri, ceea ce înseamnă că fiecare kilometru care va fi deszăpezit în iarna 2022-2023 va costa în jur de 13.000 de euro.

Practic, pentru următorii patru ani, deszăpezirea va costa peste 6,5 milioane de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe