Cine este femeia din Italia care vrea să îl învingă pe astronautul lui Macron și să devină prima europeană care aterizează pe Lună

Cine este femeia din Italia care vrea să îl învingă pe astronautul lui Macron și să devină prima europeană care aterizează pe Lună
Astronautul italian Samantha Cristoforetti. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / (NASA/Bill Ingalls)

Samantha Cristoforetti, o femeie astronaut din Italia, vrea să devină prima europeană care aterizează pe Lună, potrivit Politico.

Ca parte din programul Artemis, SUA vrea să trimită astronauți pe Lună în acest deceniu, iar Agenția Spațială Europeană (ESA) este în discuții pentru a se asigura că primește și ea un loc.

„Dacă lucrurile se aliniază într-un mod în care să am oportunitatea să aterizez pe Lună, bineînțeles, mi-ar plăcea să fac acest lucru”, a declarat Cristoforetti, miercuri, la Conferința Spațială Europeană de la Bruxelles.

ESA furnizează module de servicii pentru Artemis în schimbul locurilor în misiunile spațiale cu echipaj. În prezent, instituția și-a asigurat trei locuri în cadrul unui acord de troc, dar încă nu i s-a promis oficial o poziție în misiunea de aselenizare.

Cristoforetti, care anul trecut a revenit dintr-o misiune care a plasat-o la comanda Stației Spațiale Internaționale (ISS), se va confrunta cu o competiție dură pentru un eventual loc.

Șeful ESA: Șansele de a vedea „bocanci europeni pe Lună” sunt „destul de bune”

Cursa pentru trimiterea unui european pe suprafața lunară a fost deschisă în decembrie de președintele Franței, Emmanuel Macron, care și-a exprimat sprijinul pentru astronautul francez Thomas Pesquet, în cadrul unei vizite efectuate la sediul NASA alături de vicepreședinta SUA, Kamala Harris.

Șansele de a vedea „bocanci europeni pe Lună” sunt „destul de bune”, a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, care a precizat că discuțiile cu omologii de la NASA continuă.

Cristoforetti este singura femeie din actualul contingent european de astronauți, însă este neclar dacă Roma va acorda un sprijin politic similar pentru vreun plan de a o trimite pe Lună.

Giorgia Meloni, astăzi premier al Italiei, o felicita anul trecut pe Cristoforetti pentru preluarea rolului de comandant al ISS, lăudându-i „determinarea și pasiunea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)