Ciolacu: Guvernul alocă 1,7 miliarde pentru Sănătate din Fondul de rezervă. Sunt bani pentru medicamente, echipamente și servicii medicale (VIDEO)

Ciolacu: Guvernul alocă 1,7 miliarde pentru Sănătate din Fondul de rezervă. Sunt bani pentru medicamente, echipamente și servicii medicale (VIDEO)
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Marcel Ciolacu / Facebook

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat, în debutul ședinței de guvern de joi, că Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate va fi suplimentat cu 1,7 miliarde din Fondul de rezervă.

„Majorăm bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu 1,7 miliarde din rezeva bugetară la dispoziția Guvernului pentru servicii medicale, medicamente, materiale și dispozitive medicale, inclusiv pentru derularea programelor naționale de sănătate curative și acordarea medicamentelor compensate și gratuite”, a declarat premierul Ciolacu.

Spitalele și farmaciile au probleme cu banii

Anunțul vine în contextul în care mai multe spitale sunt în pragul blocajului din cauza lipsei banilor. Casa Naţională de Sănătate a cerut Ministerului de Finanţe 4,2 miliarde de lei.

De asemenea, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și managerii celor 19 spitale din subordine cer Guvernului să modifice ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare întrucât aceasta are un „impact profund negativ asupra pacienților și spitalelor”.

Între timp, Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat că, din 12 noiembrie, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii deoarece Guvernul nu vrea să le mărească salariile, care au rămas la fel din 2018.

Mai mult, probleme sunt și la farmacii, mai ales la cele mici, care nu și-au primit banii de la stat pentru medicamentele decontate. Pentru că, la rândul lor, ele nu au mai avut cum să plătească furnizorii, aceștia nu au mai trimis alte medicamente, așa că mulți pacienți cronici nu-și mai găsesc tratamentele.

Urmăriți B1TV.ro și pe