Claudiu Târziu: AUR crede că locul nostru e în UE și NATO și că ar trebui să investim chiar mai mult de 2% din PIB în Apărare / Discutăm despre stagiul militar obligatoriu sau despre încurajarea stagiului voluntar (VIDEO)

Claudiu Târziu: AUR crede că locul nostru e în UE și NATO și că ar trebui să investim chiar mai mult de 2% din PIB în Apărare / Discutăm despre stagiul militar obligatoriu sau despre încurajarea stagiului voluntar (VIDEO)
Foto: Facebook @ Claudiu Târziu

AUR consideră că locul României este în UE și NATO și că din cadrul acestor structuri se pot face mai multe pentru țară decât din afara lor, a declarat senatorul Claudiu Târziu, copreședintele formațiunii, sâmbătă, la Special B1 cu Nadia Ciurlin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Claudiu Târziu (AUR), pe B1 TV: „Noi știm că, fără NATO, România ar avea o mare problemă să se apere”

Întrebat cum se împacă naționalismul cu apartenența la UE și NATO, copreședintele AUR a explicat: „Se împacă foarte bine. Noi știm că NATO este umbrela noastră de securitate. Noi știm că, fără NATO, România ar avea o mare problemă să se apere. Pe de altă parte, nu ne culcăm pe o ureche. Înțelegem că dacă suntem membri ai NATO trebuie să facem ceea ce toți membrii fac. De aceea, suntem de acord inclusiv cu alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, pentru a crește capacitatea de apărare a României. Credem că ar trebui să investim chiar mai mult în apărare, să ne creștem efectivele de militari, să îi pregătim mai bine, să îi înarmăm mai bine, pentru că în cazul unui război, sigur, vom fi apărați și de aliați, dar întâi de toate trebuie să știm și să putem să ne apărăm noi singuri”.

„Mai mult decât atât, am propus ca Flancul Estic al NATO să fie întărit. Dacă știți sau nu știți, Flancul de Nord-Est, care e mai aproape de Rusia, este dublu întărit față de Flancul de Sud-Est, de la Marea Neagră. Știm că Marea Neagră este „un lac rusesc” și am văzut ce se poate întâmpla, am văzut cu Crimeea. Credem că ar trebui să fie tratată și această parte a flancului la fel, cu mai multă tehnică militară și cu mai mulți soldați. Să dăm mai multă seriozitate acestei poziții pentru că este una foarte, foarte importantă”, a adăugat el.

Întrebat dacă AUR ar fi pus problema altfel la nivelul NATO, senatorul a continuat: „Noi nu am spus nimic în legătură cu NATO, am spus doar că în general în toate relațiile internaționale România ar trebui să aibă o poziție mai demnă, o poziție de rectitudine, și să discute ca de la egal la egal, ca între parteneri. Nu suntem o țară de rangul 2 sau un stat care nu merită să fie tratat ca toate celelalte. În acest sens ne-am exprimat, dar altminteri noi credem că locul nostru este în această Alianță Nord-Atlantică și este în Uniunea Europeană și că din cadrul acestor structuri putem să facem mai multe pentru România decât dacă am fi în afara lor”.

Întrebat dacă AUR ar introduce stagiul militar obligatoriu, Claudiu Târziu a spus: „Este o discuție asta. În mod evident, noi avem efectivele militare foarte reduse. Nu știu dacă mai putem să mobilizăm mai mult de 50.000 – 60.000 de soldați în caz de nevoie și, din acest punct de vedere, ar trebui să găsim o soluție. Poate că stagiul militar obligatoriu, fiind făcut cu anumite condiții, ar putea fi o soluție, sau, dacă nu, încurajat voluntariatul pentru efectuarea acestui stagiu militar. Să oferi ceva astfel încât tineretul să prindă din nou gust pentru a-și apăra țara”.

Urmăriți B1TV.ro și pe