Cornel Nistorescu, despre proiectul de țară: România lucrului bine făcut nu-i decât un slogan frumos, dar foarte departe de o implicare a preşedintelui într-o schimbare de realitate politică şi economică

Cornel Nistorescu, despre proiectul de țară: România lucrului bine făcut nu-i decât un slogan frumos, dar foarte departe de o implicare a preşedintelui într-o schimbare de realitate politică şi economică
Foto: dcnews.ro

Jurnalistul Cornel Nistorescu a analizat pentru cotidianul.ro proiectul de țară anunțat de Klaus Iohannis.

Preşedintele României le-a spus unor şefi de partide că „este nevoie de un nou proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi”.

Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis nu i-a întrebat nimic despre situaţia vechiului proiect de ţară.

„Ar trebui să ne întrebăm măcar noi (dacă politicienii n-au făcut-o!) ce s-a ales de programul preşedintelui? Şi de cel pe care l-a prezentat la preluarea conducerii PNL. L-a aruncat sau l-a uitat? Dar programul prezidenţial de care n-am mai auzit nimic de la câştigarea alegerilor? România lucrului bine făcut nu-i decât un slogan frumos, dar foarte departe de o implicare a preşedintelui într-o schimbare de realitate politică şi economică”, a menționat Cornel Nistorescu.

„Strategia sau viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de ţară sau, altfel spus, proiectul acesta de ţară coordonat de Preşedinţie, de domnul preşedinte, şi care va implica şi partidele politice şi alte instituţii cu rol în acest proces de gândire va avea o abordare generală, legat de ceea ce-şi propune România pentru anii următori, ceea ce va defini România, ce vrea România să dezvolte şi cum vrea să fie percepută în Uniunea Europeană. Şi acest proiect de ţară va avea şi o componentă economică”, a spus Dacian Cioloș despre proiectul de țară.

Într-un discurs al lui Vasile Dâncu se precizează că în România există o criză a intelectualului şi una a culturii, fiind totodată o societate în care „totul dispare foarte repede”.

"Suntem o societate copleşită de frică, de la politicieni cărora le este frică să ia decizii, până la destine individuale marcate de frică. Avem o regresie spre magic, spre soluţii iluzorii, cum este cea a plecării în străinătate” şi „Avem o criză a intelectualului şi una a culturii. Este o societate a incertitudinii maxime, în care dispare totul foarte repede".

"În toate aceste crize ale spiritului contemporan, universitatea este cel mai important loc al rezistenţei colective, unde solidaritatea dintre profesori şi studenţi creează un loc al încrederii. Aici, profesorii se sprijină pe studenţi, iar studenţii pe dascăli, şi aşa se naşte încrederea. În universitate nu există conflict între generaţii, aici se reface un lanţ al ADN-ului cultural. Este nevoie de o reţea de minţi şi suflete care să dea o speranţă”.

Vasile Dâncu, Dacian Ciolos şi Klaus Iohannis propun o nouă şi trecătoare „porţie de optimism care nu va duce la nimic”, a conchis Cornel Nistorescu.

Ultima oră
19:29 - Mirel Rădoi a anunțat stranierii pentru meciurile cu Germania și Armenia
19:22 - Asztalos Csaba (CNCD): Certificatul verde COVID în sine nu are elemente de discriminare, dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative (VIDEO)
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus
17:31 - Decizie controversată a unui primar USR-PLUS: Festival cu specific german, în loc de zilele municipiului. „Va fi adresat tuturor, indiferent de gen”
17:23 - Zeci de ONG-uri cer anchetă transparentă în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava / Mafia lemnului lucrează nestingherită în fieful lui Gheorghe Flutur, om cu influență din #echipacâștigătoare
16:53 - Acuzații de fraudă la alegerile din USR-PLUS. Se solicită suspendarea procedurii